Bij ons thuis ging het aan tafel ineens over “hoe doe je dat nou, praktische beslissingen nemen met de Heer?”. Van alle grote vragen is dit er wel één. De standaard uitdrukking halverwege zo’n gesprek is tegenwoordig: “Dit wordt een everiedeetje!” Ik dacht: dit kon wel eens een serie worden :-)

’t Begon allemaal met een vraag: er dient zich een kans aan op mijn werk, ‘iedereen’ vindt dat ik moet solliciteren, maar ik voel er zelf niets bij. Wat moet ik doen? Herkenbaar?

De goedbedoelde adviezen buitelen in zo’n geval over elkaar heen. Aan een veelheid van raadgevers geen gebrek. “Je zegeviert dankzij een keur (veelheid) van raadgevers", zegt Spreuken 24:6. Maar wat als de raadgevers verschillende dingen zeggen?

Basis in het zoeken van richting, is weten hoe het koninkrijk van God is ingericht en werkt. Daarvan ben je immers door genade en uit geloof ‘burger’ geworden. Zijn koninkrijk is geen zaak van ‘wegen’ meer; is dit goed of niet, deugt dit wel of niet? Paulus zegt in Romeinen 14:17: “Het koninkrijk van God is een zaak van gerechtigheid, vrede en vreugde door de Heilige Geest.” 

Als eerste noemt hij gerechtigheid (rechtvaardigheid). Stevig staand op het fundament van je rechtvaardigheid in Jezus, word je niet omver geblazen. 

Zo blijf je staan, wanneer de vraag komt of je door jouw beslissing niet een vette promotie misloopt… Of je hiermee niet de sympathie van je collega’s zult verspelen… Jij bent rechtvaardig, punt. Voor jou is geen veroordeling meer (van God niet, van anderen niet, van jezelf niet) omdat jij in Jezus bent (Romeinen 8:1). Dat is een leuke start van ieder beslis-traject. 

Stevig staan vandaag, gaan we morgen verder!