Wie deze app regelmatig opent, leest en hoort over hoe iedereen die gelooft, door wat Jezus heeft gedaan, Gods liefde en goedheid ontvangt. Niet door wat wij daarvoor gepresteerd hebben, maar louter dankzij Zijn onverdiende gunst. Genade heet dat: je krijgt niet wat je zou verdienen, sterker nog, je krijgt wat je niet verdiende!

 Deze genade staat haaks op wat we in de wereld om ons heen horen. Zelfs ons taalgebruik zit vol met gezegden die van het tegendeel lijken te getuigen: boontje komt om zijn loontje - voor wat hoort wat en dat soort ‘volkswijsheid’. Bij God werkt het écht andersom: niet ‘ik doe mijn best om Hem lief te hebben’ maar: Hij bewijst zijn onbedaarlijke liefde voor jou. Niet ‘ik probeer een goed christen te zijn’ maar: Hij schenkt jou uit genade Zijn perfectie zodat jouw leven schittert met Zijn koninklijke waardigheid.

 Het is geweldig om genade te ontvangen en deze in ons leven haar genezende werk te laten doen. Alle zelf-verwijt voor onze missers uit het verleden, verdwijnt wanneer Gods liefde-zonder-voorwaarden binnen stroomt. Zelfs wanneer er nog iets mis gaat, is Zijn genade genoeg. Ook dat hebben we als goede genade-gelovigen geleerd.

 Waar het soms nog wat spannend kan zijn, is op terreinen waar anderen ons - bedoeld of per ongeluk- iets hebben misdaan. Deze week betrapte ik mezelf op een wel heel goed - maar onbehulpzaam geheugen: ik liep te malen over wat mij was ‘misdaan’. Was dat zo erg dan? Nou, vond ik wel. Eerlijkheidshalve moest ik wel vaststellen dat ook in die vervelende situatie God erbij was geweest. Eigenlijk zag ik ook wel, wat Hij me in die tijd liefdevol had geleerd. Toch gromde ik nog wat boos dat ‘het toch niet netjes was’. Oja, en ‘dat er nooit door die ander om vergeving was gevraagd’.

 Vriendelijk werd ik eraan herinnerd, dat Jezus Zijn leven voor mij gaf, toen ik nog helemaal niets gevraagd had. Genade stroomde, voordat ik het woord kon spellen. Vergeven is: genade (iets onverdiends, weet je nog?) naar anderen laten stromen. Dát is pas ongekend in deze wereld. Dát is revolutionair!

 Tip: luister vandaag naar de preek Grace Revolution van pastor Constantijn Geluk. Ga naar preken in het startscherm van deze app en kies Amersfoort.