Everyday.jpg

Om mij voor het weekend bij mijn gezin te voegen, had ik een ultravroege vlucht uit Budapest. Om vier uur naast mijn bed, in de rij voor de veiligheidscontrole, een volgende rij om aan boord te gaan, gaaaap! Vrolijk keek een jonge medewerker van het grondpersoneel mij aan. ‘Overduidelijk een jongen van het Oude Volk,’ bedacht ik mij: de Joodse kenmerken waren van zijn gezicht te lezen.

Terwijl hij mijn instapkaart aanpakte en met meer dan normale aandacht bestudeerde, groeide de glimlach op zijn gezicht. “Ik ken jou,” zei hij, zich niets aantrekkend van de rij achter mij. Omdat ik zichtbaar wakker schrok uit mijn slaapwandelende staat, voegde hij er rap aan toe “Grace Home, toch?”

Hij had gelijk: ik had zijn vrolijke snuit eerder gezien, in de gemeente in Budapest. In mijn hoofd gebeurden met verrassende snelheid (nog vóór half zes...) een paar dingen. Ten eerste bedacht ik mij: we zijn beroemder dan we denken. Zonder enige eigen-eer: in korte tijd was dit de derde random-ontmoeting met volslagen onbekenden die het evangelie van genade blijken te horen. Op een luchthaven, in een hypermarket, aan boord van een vliegtuig. De gemeentes groeien, youtube videos met gezond onderwijs worden bekeken op plaatsen die wij niet kunnen bedenken. Het woord vindt zijn weg op ontelbare plaatsen.

Mijn andere gedachte had te maken met de afkomst van deze jongen. Steeds meer jongeren met Joodse voorouders komen naar Centraal Europa, op zoek naar hun wortels. In kerken als Grace Home ontdekken zij, dat de geschiedenis van hun volk niet is geëindigd met de verwoesting van de tempel, de diaspora en de holocaust. Het evangelie, zo horen zij, is allereerst voor hen, de Joden! Wanneer wij, dankzij die Ene Jood Jezus, hen mogen vertellen van Zijn reddingskracht, maakt me dat superdankbaar. Yeshua: Zijn Naam is Redding - met kracht van God zelf (Romeinen 1:16), voor de Joden én voor jou!

Mooie dag!

Komende week zijn pastors, bestuur en staf van Jong en Vrij in Israël. Daarom van 7 t/m 15 november even geen verse Everyday. Verlang je zelf naar meer openbaring over Jezus in het land dat God speciaal voor Zijn bediening apart heeft gezet? Er zijn nog plaatsen vrij op de reis in februari 2018. Meer info: https://goo.gl/TaFmfb