De wereld om ons heen hunkert al sinds mensenheugenis naar vrede. Maar wat we ook bedenken en afspreken, het eindigt vanzelf toch weer in oorlog. In je geloofsleven kan iets dergelijks gebeuren. Je leert Jezus kennen en ervaart Zijn vrijspraak, rust en blijdschap. Je kunt de hele wereld aan. Totdat de onrust toch weer aanklopt en je levensplezier verstoort.

Toen Jezus (zie Markus 5) de ‘bloedvloeiende vrouw’ genas, zei Hij iets opmerkelijks: ‘Dochter, je geloof heeft je gered. Ga heen in vrede en wees genezen van je kwaal.’ Die vrouw genas, maar ontving een boodschap die haar zou helpen om niet opnieuw dezelfde of een andere ziekte ‘op te lopen’: ze ontvangt Zijn vrede.

Het woord dat Jezus hier gebruikt, is niet het bekende ‘shalom’, maar het minder gebruikte ‘eirene’. Dat woord beschrijft een innerlijke ervaring van rust. Shalom is het ‘grote’ woord voor vrede; het laat Gods grote, vrijgevige hart zien. Eirene is de intieme toepassing daarvan, alsof Hij het persoonlijk in de oren van je hart fluistert.

Wanneer je iets van God hebt ontvangen (bijvoorbeeld genezing), geeft Hij je er graag die intieme vrede bij. Dat is Zijn hulpmiddel om wat Hij je geeft vast te houden. Zelfs als de onrust aanklopt, je omstandigheden veranderen of symptomen terugkeren, is die vrede jouw geloofswapen, waarmee je je geschenk stevig vasthoudt.

Jezus zei daarom -letterlijk- tegen die vrouw: ‘Ga binnen in Mijn vrede’. Hij kan je alles geven, maar Hij kan je niet dwingen je hart voor Hem open te houden. Dat is namelijk de plek waar Hij jou heerschappij heeft gegeven. En Hij kán simpelweg niet heen om de orde die Hij zelf geschapen heeft.

Daarom de hartelijke uitnodiging van Jezus om ‘Zijn rust binnen te gaan’. In je hart, de stuurkamer van jouw leven, is vrede óf onrust dominant. Je kunt hier zelf keuzes in maken. De dingen waarmee je je hart en gedachten vult, hebben positief of negatief effect op je welzijn. Kijk daarom goed naar Jezus. Met een glimlach steekt Hij twee vingers naar je op: PEACE.

Mediteer vandaag op:
Ik leef van binnenuit. Ik ben tevreden en werp mijn zorgen op Jezus. Hij zorgt uitstekend voor mij.