Deze week doken op social media bijzondere foto’s op van één van de voorgangers van Jong en Vrij gekleed in een priestergewaad. Al snel werden vragen gesteld: wat deed een pastor van deze genade gemeente in een grauw habijt?  

Nader onderzoek leert, dat het hier gaat om onze gezant in China, pasto(o)r Chris. Deze goedlachse Nederlander (de enige blanke man van deze lengte in zijn stad en wijde omgeving) was gevraagd mee te werken aan een reclamefilm. 

Een lokale koffieproducent vertelt zijn publiek hoe de koffie naar Zuid-West China is gekomen. Dat moet gegaan zijn via de zendelingen in de 19e eeuw. Die brachten een bijzonder plantje mee, waarvan een drank gebrouwen werd die bovendien een opwekkende werking had. 

Nu zijn commercials in Azië wel vaker halve speelfilms, zowel qua lengte als qua inhoud. Het scenario voor dit verhaal was als volgt: het zieke meisje klopt voor hulp aan bij de westerse zendeling. Hij bidt met haar (tot zover een rol die hem op het lijf geschreven is…) en geeft haar te drinken van deze bijzondere drank - die bovendien uitstekend blijkt te smaken. Dat laatste kan ook niet anders, immers: “onze koffie is de beste…” en zo eindigt deze reclame weer als alle anderen. 

Ik moest wel lachen toen pastor Chris me deze week vertelde van zijn film-avontuur. Niet nieuw voor hem: hij speelde al eerder een rol in een informatieve film over de stad. Als opvallende verschijning in die omgeving weet men hem te vinden. 

Een breed publiek ziet wie hij is en wat hij doet. Vader gaat vast ook deze clip gebruiken om mensen op Chris’ pad te brengen die hij van Jezus kan vertellen. Alles, echt alles laat Hij meewerken om Zijn liefde uit te delen. In China - ja, en in jouw leven, ook vandaag!