Everyday.jpg

Nog maar een paar weken geleden stond ik in de vallei die in onze Bijbel de Terebintenvallei wordt genoemd. Terebinten zijn geen piepers, maar bomen: de doordeweekse naam is Terpentijnboom, familie van de pistache. 

Het was in die vallei dat Saul zich met zijn leger op de ene helling had opgesteld, terwijl op de andere helling de Filistijnen stonden. Je leest de geschiedenis in 1 Samuel 17. De Filistijnen hadden een echte hooligan meegebracht, Goliat. Misschien ben je, net als ik, vertrouwd met het verhaal vanaf je zondagschooltijd. Om dan op de plek te staan waar het écht gebeurde, voelde bijzonder. 

Zoals dat gaat, wanneer je in Israel bent, ontstaat op zo’n plek het verlangen om nóg dieper dan eerder in het verhaal te duiken. Leuk: dan begint Gods Geest te spreken in je hart.

Wat mij opviel? Dat nergens in dit hoofdstuk verteld wordt, dat Goliat goed kon knokken, we lezen niet dat hij iemand heeft verslagen in een gevecht. Toch zien we in vers 11: Bij het horen van deze woorden stonden Saul en het leger van Israël verlamd van schrik. 

Allemaal toch stoere mannen? Waarom dan zo'n schrik? Het waren de woorden van Goliat, die hen bang maakten. Saul valt hen aan op hun identiteit (‘jullie zijn maar slaven van Saul’) en daagt hen uit om het gevecht aan te gaan. 

De jonge David komt en wint - maar kijk eens hoe hij deze slag aangaat! Hij zet de verhoudingen op scherp: deze uitdager is iemand die buiten het verbond met God staat (‘een onbesneden Filistijn’) en hij, David, weet zich verzekerd van de steun van de Heer. 

Even zag ik de uitdagingen in mijn leven daar in de vallei staan. Ze lijken stuk voor stuk in twijfel te trekken wie ik ben en dagen mij uit met hen in gevecht te gaan. 

Maar wat een rust: mijn overwinning is al zeker: die werd tweeduizend jaar geleden door Jezus behaald. In Zijn naam spreek ik, als David: de slag is al gewonnen door Hem (vs. 47 naar The Message). 

Dat wandelt lekker, in het dal van de Terebinten! 

Mooie dag!

Er zijn nog plaatsen vrij op de reizen naar Israël in het voorjaar van 2018. Kijk op www.jongenvrij.nl/israel voor alle informatie!