Everyday.jpg

De auto waarin ik rijd is inmiddels al weer een paar jaar oud, maar door de innovatieve Zweedse fabrikant voorzien van wat genoemd wordt ‘meedraaiende koplampen’. Deze feature is buitengewoon handig wanneer ik het stuur draai om een bocht te nemen: in de koplamp is een mechanisme gemonteerd dat meedraait met de beweging van het stuur. Zo verlichten de lampen niet alleen de weg recht voor mij, maar ook het pad dat de wielen (op basis van de stuurbeweweging) gaan volgen.

 In de bocht naar een nieuw jaar wenden veel mensen zich tot de dealer om alsnog een vergelijkbare optie te laten monteren op het wagentje van hun leven. Wat zou het fijn zijn om alvast in het nieuwe jaar te kunnen kijken, te zien wat 2018 gaat brengen... Kleine teleurstelling: ook mijn overigens slimme en bijdetijdse auto is niet in staat óm het hoekje te kijken, de lichtbundel blijft beperkt tot het gebied vóór mijn wielen.

 Wie God kent als Zijn Vader, is af fabriek uitgerust met een krachtige optie. In Psalm 119 lezen we hierover: Uw woord is een lamp voor mijn voet, een licht op mijn pad (vers 105). Ongetwijfeld ingegeven door de menselijke neiging om ‘om het hoekje’ te willen kijken, mediteerde ik deze week op die woorden. Het is niet voor niets dat de psalmschrijver hier benadrukt, hoe Gods woord ons pad verlicht, namelijk door precies vóór onze voeten een lamp te zijn. 

 Zijn woord is exact op maat voor mijn pad vandaag. Lijkt er voor morgen geen weg? Voor volgend jaar een doodlopend pad? Hij geeft voor iedere stap licht voor mijn voet. Spannend? Alleen wanneer ik met alle geweld om het hoekje wil kijken - dat gaat namelijk niet lukken. Leuk: wanneer ik bedenk, dat Hij al voorbij iedere hoek is geweest. Zó verlicht Hij mijn pad: niet als een kekke optie op mijn spirituele wagentje, maar als het Licht zelf, Die de toekomst ziet en mij stap voor stap veilig leidt!

 Mooie jaarwisseling!