Deze week sprak ik een vriend, in zijn vaderland een bekende acteur. Hij heeft in allerlei theaterproducties gespeeld en vervult nu de hoofdrol in een filmhuis-productie over het leven van Jezus. In zijn eigen taal, dus voorlopig niet te zien in de Pathé’s van Nederland. 

Deze vriend, we noemen hem Oscar, heeft een woeste geschiedenis achter de rug. Neveneffecten van zijn beroep bleken helaas drank, drugs en onhandige relaties met andere gebroken mensen. Deze triade bracht Oscar diep in de afgrond. Steeds wanneer ik hem ontmoette, vroeg ik me af of het lijf nóg magerder, de ogen nóg holler konden. 

Daarin kwam verandering toen Oscar in een genade-gemeente landde. Hoewel hij in zijn roemruchte verleden niet alleen toneelschool, maar ook een theologische opleiding had afgerond, was hij volledig afgeknapt op religie. Volgens hem bestond religie uit een set van regels, waarbij manipulatie en misbruik noodzakelijk zijn om het systeem werkend te houden. Auch!

Echte relaties onderhouden in zo een systeem is onmogelijk: “hoe meer je het serieus probeert, hoe minder het werkt,” aldus Oscar. 

Oscar lijkt nu thuis gekomen in de genade. Deze week, op de pers-première van zijn nieuwe film, zei hij over zijn verleden: “De vrijheid is niet dat je ergens vanaf bent, maar dat je gevonden hebt wat je eigenlijk zocht.” (meeschrijven mag - dit is zo’n quote voor op je spiegel)

Ik vroeg aan Oscar, wat genade voor hem betekent. “Nou kijk,” zei hij peinzend: “Dat ik iets héél erg verpest heb - en dat God dan iets nóg beters geeft, dat is genade!”

Om daarvan te genieten, geeft Vader Zijn gezin hier op aarde. Ik vroeg Oscar naar de gemeente waar hij nu ‘thuis’ is. Nog zo’n citaat: “De gemeente? Dat is, dat wij elkaar ontmoeten!” 

Wees gezegend met een dag vol mooie ontmoetingen!