Everyday.jpg

Wanneer er dingen niet zo gaan als je verwacht had (zie de Everyday van gisteren): geen reden om jezelf of anderen voor het hoofd te slaan. In plaats daarvan kijken we naar Jezus en naar wat Hij heeft gedaan. Mooi gezegd. Maar soms is een situatie toch echt een spreekwoordelijke pijn in de nek?

Terecht punt. Tijd dus om te kijken, hoe eenvoudige mensen (met al hun eigenaardigheden) omgingen met dit soort uitdagingen. Een man die in het oude testament Gods genade al kende, was David. Ook hij had zo z’n issues. In bijbeltaal worden dat wel ‘bergen’ genoemd. Kijk eens wat hij daarover schrijft in Psalm 121: Ik sla mijn ogen op naar de bergen, van waar komt mijn hulp?

Niet voor niets werd deze psalm gezongen door de Joodse pelgrims, wanneer zij onderweg waren naar Jeruzalem. Of je op zo’n voetreis ook letterlijk bergen tegenkomt! 

“Wie schiet mij te hulp, wanneer het op mijn reis hier op aarde lastig is?” roept David uit. Hij vervolgt dan vol geloof: Mijn hulp komt van de HEER die hemel en aarde gemaakt heeft. Alsof hij direct even de autoriteit van de helper wil neerzetten: hoe groot je probleem ook lijkt, God is groter! Hij heeft alles gemaakt en beschikt dus over alle macht en kracht om jou over deze berg, door dit dal te helpen!

Vandaag gewoon maar eens de woorden van David om op te mediteren. Niet gek trouwens, om deze psalm letterlijk te bidden over jezelf, jouw leven, je gezin, je familie. God hoort je stem graag, zagen we eerder deze week - en je helpt jezelf door deze duizenden-jaren-oude waarheid uit te spreken: 

Hij zal je voet niet laten wankelen,
hij zal niet sluimeren, je wachter.
Nee, hij sluimert niet,
hij slaapt niet,
de wachter van Israël.
De HEER is je wachter,
de HEER is de schaduw
aan je rechterhand:
overdag kan de zon je niet steken,
bij nacht de maan je niet schaden.
De HEER behoedt je voor alle kwaad,
hij waakt over je leven,
de HEER houdt de wacht
over je gaan en je komen
van nu tot in eeuwigheid.