De woorden van Petrus zijn duidelijk:Wordt nuchter… Weest nuchter… (1 Petrus 5:8, 1 Petrus 1:13). Weet hij iets van ons?!? Onwillekeurig denk je aan het tegenovergestelde van ’nuchter’ - wat doen we niet goed?

Terwijl de gemeente in Nederland bijeen was, had ik de luxe van een plek op aarde waar de gemeente pas ’s middags samenkomt. Ik gebruikte de zondagmorgen voor een wandelingetje door de stad. In deze stad is het geen ongebruikelijk gezicht, maar om 10 uur ’s ochtends moest ik toch even knipperen: Een meneer hangt tegen een muur en - hoewel hij niet veel meer nodig lijkt te hebben om een neerwaartse beweging in te zetten - staat naast hem in het raamkozijn nog een halve fles wijn. Op mijn terugweg op hetzelfde parcours is de fles leeg en heeft meneer snurkend een diagonale rusthouding aangenomen, ondersteund door de vensterbank halverwege zijn rug en zijn hakken op de stoep. Kijk, als Petrus hém nou had aangesproken… 

Natuurlijk heeft Petrus het niet over dronkenschap - maar om een uitdrukking beter te begrijpen, helpt het soms even naar het tegenovergestelde te kijken. Wanneer je dronken bent - niet nuchter - ben je niet in staat helder na te denken (de lendenen van je verstand zijn de riem kwijt, zeg maar…). Bovendien maakt het je slap in je spieren, sta je wankel op je benen. Tenslotte doet dronkenschap iets met je spraakvermogen. 

Petrus spreekt met kracht tegen ons deze tijd - in de Everyday, door de preken van ps. Marcel. Waarom is het zo belangrijk om ‘nuchter’ te zijn en ons denken onder controle te krijgen? Om helder te zien wat écht (in hemels perspectief) wáár is, om stevig te staan in de wereld en woorden van een Koning te kunnen spreken!

Wees nuchter: jij bent het waard! Mooie dag!

De preek 'Jezus ertussen = jij erboven'  uit de serie ‘Unstoppable’ terugkijken? Klik op ‘Unstoppable in het startscherm van deze app of ga naar vimeo: https://vimeo.com/207898089/0bceb74c04