Vorige week schreef ik over het onnut van zorgen maken (teruglezen klik hier). Ik gebruikte de titel ‘nu’ en doelde daarmee op: geen zorgen over het verleden of over de toekomst. Onze God stelt zichzelf immers voor als ‘Ik ben’ - de God van het nu!

Hoe kom ik vandaag terug bij dit onderwerp? Dat ging zo: gisteren kreeg ik een email over het boek van een bekende spirituele goeroe. Bij nadere check bleek ik bij de internet-boekenboer eens een boek van pastor Prince besteld te hebben en zou ik dit ook wel mooi vinden, dacht hun marketing-programma :)  

Het boek wordt een ‘fenomenale zelfhulpbestseller’ genoemd. Onmiddellijke salarisverhoging voor de stagiair die deze tekst heeft bedacht. Het vertelt dat je een gelukkiger leven kunt leiden, wanneer je in het ‘nu’ leeft. Het zegt ook wat je daarvoor moet doen (een zelfhulpboek, nietwaar?): om in de ‘kracht van het nu’ te kunnen bewegen moeten we, zo zegt het boek, onze analytische geest en ons ego achterlaten.

Ons ego tot zwijgen brengen - die kennen we. Met een doel, zo leerden we: om Gods Geest met onze geest te laten verbinden en ons hart te vullen met Zijn waarheid over ons. Of je daar gelukkiger van wordt? Ik dacht het wel.

De wijsheid van de wereld is ‘geleend’ uit de bron van onze God. De adviezen van de goeroe zijn behulpzaam - tot op zekere hoogte. Wanneer je het allemaal zelf moet doen - waarmee ‘vul’ je dan jezelf wanneer je ‘leeg’ bent van binnen? Wat ben ik blij, dat wij ons niet overgeven aan ‘het huidige moment’, maar aan Degene die het huidige moment in Zijn hand heeft!

Waar onze ziel steeds maar naar ‘vroeger’ of ‘straks’ wil, mogen we ons denken in het gareel brengen. Pijn uit het verleden? Vertrouw op Hem, die schade uit het verleden ten goede keert. Morgen spannend? Dan is jouw Vader er weer bij! Vandaag is Hij - voor jou, met jou. 

Het is een mooie dag!