Everyday.jpg

Wanneer ik even niet thuis ben, mis ik mijn familie - zeker het kleinste lid van ons gezin. Ze begrijpt al bijna de werking van beeldbellen: in plaats van een kusje, stopt ze gewoon de telefoon met papa’s hoofd op het beeldscherm in haar mond :) Na acht dagen Israël was ik blij haar weer in mijn armen te sluiten. Dit is thuis-zijn, bedacht ik, terwijl ik (inmiddels met échte kusjes overdekt) met klein meisje op de bank zat. 

Niet temidden van geliefden zijn, duurt vaak maar even. Ik hoorde deze week het verhaal van iemand die kort geleden in onze gemeente is gekomen. Zij vertelde over een lange periode van ‘geen geliefden om zich heen’. Dat is anders. Heftiger. 

Het ouderwetse woord ‘ontheemd’ drukt dat mooi uit. Wie ‘ontheemd’ is, voelt zich behoorlijk ‘niet thuis’ Een gevoel dat kan bestaan, zelfs terwijl je temidden van huisgenoten bent. ‘Ontheemd’ wordt dan ‘nergens thuis zijn’.

Toen Jezus afscheid nam van zijn leerlingen om naar de hemel te gaan, bereidde Hij hen voor op gevoelens van ‘ontheemd’ en ‘niet thuis’. In Johannes 14 lezen we, hoe Hij hen uitgebreid en liefdevol instrueert voor het leven op aarde zonder Zijn fysieke aanwezigheid. 

Vrede laat Ik u, mijn vrede geef Ik u; niet gelijk de wereld die geeft, geef Ik hem u. Uw hart worde niet ontroerd of versaagd, vertaalt de NBG de woorden van Jezus in vers 27. Laat je hart niet in de war maken zou je kunnen horen. Ontheemd? Je hart wordt door de war gemaakt met de leugen van ‘geïsoleerd zijn’. 

Hoe doe je dat, je hart niet in de war laten maken? Komen op een plek waar je thuis mag zijn, waar je bij voorbaat aanvaard bent, helpt. De gemeente is zo’n plaats. Vandaag weer, op acht locaties in het land. 

Mooie dag, welkom thuis!

Tip: mediteer vandaag op de woorden van Jezus zoals vertaald in the Message: Ik laat je gezond en wel achter. Dat is mijn geschenk voor jou. Vrede. Ik laat je niet achter, zoals je gewend bent achter te worden gelaten - verlaten of beroofd. Dus laat je niet in de war brengen, maak je geen zorgen!