Toen we tot geloof kwamen, zijn we nieuw gemaakt, leert de bijbel ons. Dat is mooi nieuws. Dat dit niet betekende dat je direct ook een nieuw lichaam gekregen hebt, had je waarschijnlijk al ontdekt :) Jezus legde Nicodemus uit dat het nodig is om ‘opnieuw geboren te worden’. Hij heeft het natuurlijk over een geestelijk proces. 

Paulus helpt ons vervolgens beter begrijpen wat die nieuwigheid dan precies inhoudt. Aan de gemeente in Korinthe schrijft hij: Daarom ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen (2 Korinthe 5:17). Nu is dat geen ‘opdracht’ van Paulus, maar een vaststellen van jouw status: dit is wat jij bent. Ook wanneer ’t er soms nog niet helemaal zo uit ziet (lees: als ik herinnerd word aan hoe ouwe-ik vroeger was?)? Jep, lijkt Paulus te knikken, ook dan. Het oude is namelijk voorbij. Klaar. Over. 

Lees vooral even verder, wanneer je denkt: die tekst tussen haakjes net had-ie van mij. Dit alles is het werk van God, schrijft Paulus dan. Ben je ook zo blij, dat hij hier niet hoeft te schrijven: ‘dat heb je netjes voor mekaar gebokst’? Nee, het is Gods werk. Wat Hij doet, doet Hij perfect en compleet. 

Leuk weetje voor de taalfanaten (ik maak mezelf blij, je merkt ’t): voor ‘nieuw’ gebruikt Paulus hier het woord ‘kainos’ - dat ook wel vertaald wordt met ‘fris, vers’. Jij: fris en fruitig - niets meer dat naar vroeger ruikt. Dát is aantrekkelijk: op school, op je werk, met je vrienden. Dan snappen we ook ineens Paulus beter, wanneer hij verder gaat: …ons heeft hij de verkondiging van de verzoening toevertrouwd. Wij zijn gezanten van Christus, God doet door ons zijn oproep. Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen (2 Korinthe 5:19,20). 

Hoe we dat doen? Heel simpel: door te wandelen in Zijn nieuwheid, in de frisheid van Jezus. Wie Zijn liefde ontvangen heeft, is een aantrekkelijk ambassadeur. Hoef je niets voor te doen. Je bént ’t al! 

Mooie dag!