Wat is normaal? Daar geeft vrijwel iedereen een ander antwoord op. Zo vinden wij het normaal om op de weg rechts te rijden, maar in Engeland ben je niet normaal, levensgevaarlijk zelfs, als je dat doet. Als je in ons land iemand een compliment wilt geven, steek je je duim omhoog. Maar als je dat in Iran doet, denken ze dat je je middelvinger opsteekt (oeps).

In onze cultuur is door de eeuwen heen veel wat normaal was, abnormaal geworden. En andersom. Je kunt je moeilijk voorstellen dat je als man op straat loopt en dan keurig je hoed afneemt voor een bekende die je tegenkomt. Evenmin verwacht je dat je in een klassiek filmpje iemand een high five of een boks ziet doen.

Wanneer iets nieuws of vreemds gedurende een langere periode door het merendeel van de mensen wordt geaccepteerd, wordt het uiteindelijk normaal. In feite is wat dan normaal genoemd wordt gewoon een nieuwe afspraak, een traditie, een gezamenlijk gekozen beperking. Als je daarbinnen valt, ben je okay. Maar als je afwijkt, kom je in de problemen.

Jezus zegt in Johannes 17 dat wij wel in de wereld maar niet van de wereld zijn. Op ons zijn niet de maatstaven (afspraken, tradities) van de wereld, maar van het Koninkrijk van toepassing. En dan is ineens niets meer ‘normaal’. Want God is uitzonderlijk, onbeperkt en onbegrensd. Daarom kan iedereen bij Hem volkomen zichzelf zijn. Hij is zo veelkleurig!

Het is een uitdaging om de vele beperkingen die alle afspraken van wat ‘normaal’ is in ons teweeg hebben gebracht te beëindigen. Veel meer dan we beseffen, zijn we gaan geloven dat de grauwe middenmoot van wat iedereen doet, Gods richting is. Maar in Jezus zijn er geen beperkingen. Mediteren helpt je ontdekken dat jij echt niet normaal bent. Jij bent bovennatuurlijk.

Mediteer vandaag op:
Ik ben onbegrensd geliefd door God. Zijn liefde beëindigt beperkingen in mijn hart en mijn denken.