Opnieuw werd Europa opgeschrikt door een aanslag met vermoedelijk terroristisch motief. Deze keer is de binnenstad van Stockholm het doelwit. 

Gedurende een aantal jaren heb ik veel in Zweden gewerkt. Ik ken Stockholm goed en heb direct beeld bij de plek van het drama. De vraag Had ik daar kunnen lopen? ligt bijna op de loer. 

Deze week sprak ik een vriend die, net als ik, lange tijd als hulpverlener ‘op straat’ heeft gewerkt. Het zien van ongelukken is dan een onderdeel van je werk. Blijkbaar doen deze ervaringen iets met je denken, biechtte hij me op. Zijn vrouw was wat later thuis dan anders en had geen telefoon bij zich. Zomaar popte de zorg op: wat kon er gebeurd zijn? Ik kon hem gerust stellen: zelfs deze genade-pastor betrapt zichzelf soms nog op dit soort gedachten. 

Nu is onze bescherming, onze veiligheid in Jezus voor altijd gezekerd. Dat is de waarheid - die vrij ‘koel’ kan klinken wanneer zorgen over gebeurtenissen groot of klein zich aan je opdringen. Je helpt jezelf door deze waarheid vanaf het ‘papier’ over te brengen naar je hart. De zekerheid in jouw hart gaat namelijk voedsel geven aan je denken - in plaats van beelden uit het verleden of plaatjes uit de krant. 

Door te mediteren (niets zweverigs, gewoon herhaald spreken, hardop of zachtjes in jezelf) wordt deze waarheid sterker in je hart. Voor vandaag help ik mezelf met deze tekst: Gerechtigheid zal je fundament zijn. Je zult niets meer te vrezen hebben: onderdrukking zal je niet bereiken, voor terreur blijf je gevrijwaard. (Jesaja 54:14). 

Ben jij in je leven ten prooi gevallen aan roof? Zijn er op jou of je geliefden grote of kleine ‘aanslagen’ gepleegd? Lees en ontvang dan ook vers 15: Word je toch aangevallen, het komt niet van mij. Valt iemand je aan? Het wordt zijn eigen val.