Vandaag vliegen we terug uit Polen na een intens weekend. De conferentie ‘de Kracht van Genade’ werd zondag afgesloten met een dienst. 

Na afloop van de dienst zaten we met de pastors en onze gastheren en -vrouwen buiten in de zon, uitzicht over de heuvels, de weilanden en de bossen. De tafel rijk gedekt - want zo is de Poolse gastvrijheid. Het harde missie-leven, zeg maar :) 

Aan tafel kwamen ook de verhalen los van de deelnemers aan de conferentie. Verhalen die ook deze keer stonden in de context van het land waar we ons bevinden. Het Poolse volk is in de recente geschiedenis - en in de eeuwen daarvoor regelmatig ‘overlopen’ door andere volken, heeft hun koningen soms grote gebieden zien innemen, vervolgens hele stukken land afgenomen zien worden door andere mogendheden. Polen zelf is in vroegere jaren zelf ‘verschoven’ op de kaart door ingrijpen van allerlei machten. 

Wanneer je naar dit verleden kijkt, is angst voor de toekomst heel begrijpelijk. Wie zegt ons dat er geen nieuwe oorlog komt? Dat de huidige regering wel handige keuzes maakt? Dat dit evangelie ‘echt werkt’? De boodschap van pastor Marcel zondagmorgen was: Jezus heeft de relatie met de Vader hersteld. Hij was in jouw verleden en verzekert nu voor jou (namelijk het geliefde kind van de Vader) een veilige toekomst. Iedere angst die nog iets anders zou kunnen roepen, wordt door Hem uitgedreven. 

“Deze dienst,” zei iemand, “was de kers op de taart van de conferentie.”. Sommigen kwamen zondagmorgen nog met vragen na twee dagen conferentie. “Gisteravond wilde ik nóg meer,” zei iemand anders, “maar vandaag was het antwoord!” "Ik was als een slaaf, geketend,” klonk een ander getuigenis, “en religie kon me niet vrij maken, dat kan alleen door Jezus en Zijn genade.” 

Dit is de uitwerking van het evangelie van Gods genade. In Polen dit weekend heel zichtbaar. Net zo werkzaam, net zo krachtig voor ons in Nederland. Zeker voor een nieuwe week! 

Mooie dag! 

Tip: kijk of luister deze week naar de preek “Je staat er niet alleen voor” uit de serie Unstoppable via het startscherm van deze app of deze link https://vimeo.com/216968486