Tijdens de zomerstop lees je tot 16 augustus een selectie van eerder verschenen Everydays. Dit is er een van pastor Paul van Laar.

Een collega pastor belde me. Terecht vroeg hij hoe het stond met het actiepuntje dat ik op mijn lijstje had gezet. Oeps… dat was mis… het stond helemaal nergens, niet op mijn lijstje, zelfs niet meer in de achterkamertjes van mijn gedachten. Mooie oefening in rechtvaardigheid.

De wereld gaat anders om met missertjes en missers – en soms lijken onze reflexen nog een beetje die patronen te volgen. Eerst op zoek naar de waarheid (goed of kwaad, ahem…). Dan in de verdediging of liever nog de fout bij de ander leggen (een sterke tekst als: “Ja maar had me dan ook eerder gebeld”). Het spreekwoord zegt immers, dat de aanval de beste verdediging is.

Geinig, voor ons geldt: “de Overwinning is de beste verdediging.” Toen Jezus zei “Het is volbracht” dacht Hij aan alle mislukking, alle schuld die in jouw en mijn leven zou kunnen worden opgebouwd. Zijn offer was zó compleet, dat het zelfs voor al mijn onhandigheid, al mijn missers ruimschoots heeft betaald. Zijn genade voor ons is “hyper-overvloedig” zegt Paulus. Dat is ruimschoots veel meer dan genoeg.

Wat er vandaag ook tegen jou ingebracht wordt – terecht of onterecht volgens menselijke maatstaven, bedenk dit: 

  • In Jezus ben jij rechtvaardig voor het oog van de Allerhoogste God die jouw Vader is
  • Daarom is er voor jou geen enkele veroordeling (niet van God, niet van anderen, niet van jou zelf)
  • Daarom hoeft geen enkele schaamte jouw gezicht te kleuren (Psalm 34:6)

Geniet van een mooie dag!