Vliegtijd is voor mij ook altijd leestijd. Ik verzamel interessant leesvoer en kom zo iedere vlucht een heel eind door. 

Vandaag las ik een artikel over Boris Konrad. Hij is, naast wetenschapper met als specialisatie het menselijk geheugen, zelf ook geheugenkampioen. Konrad doet onderzoek naar manieren om het geheugen te stimuleren. De man ‘leeft wat hij preekt’ en staat op de vijftiende plaats van zogenoemde geheugenatleten in de wereld. Jawel, een heuse ranglijst van de Wereldgeheugenbond. 

Konrad is nogal een geweldenaar in zijn vak: op het NK geheugen in Duitsland onthield hij 201 namen en gezichten binnen een kwartier, 106 historische data in vijf minuten op het WK in China en een lijst van 119 willekeurige woorden binnen vijf minuten op de Italiaanse kampioenschappen. 

Inspirerende kost voor mij met mijn selectieve geheugen. Boodschappenlijstje lukt goed, maar cijfers en plaatjes zijn niet mijn talent. Bij een spelletje Memory met mijn peetkinderen voer ik al een liefdevol ‘ik laat haar winnen’ aan… 

Boris’ trucs om namen en gezichten te onthouden, spraken mij aan. Het geheim, volgens deze herinnerheld, zit ‘m in het helpen van je geheugen met grappige, soms overdreven beelden. Wanneer iemand zich voorstelt als Klaas, denk jij bijvoorbeeld aan ‘kaas’. Belangrijk: de persoon moet zelf voorkomen in jouw beeld. Klaas met kaas op z’n hoofd dus. Of smeerkaas aan z’n neus. 

Mooi, ik ga ermee oefenen. Leuk dat deze memorycrack ons leert, dat de mogelijkheden van ons geheugen nog lang niet uitgeput zijn. Met hoeveel geheugencapaciteit heeft Vader ons geschapen?

Ben je ook zo blij met de manier waarop jouw Vader Zijn geheugen gebruikt? Hij kiest ervoor zich onze zonden niet meer te herinneren (Hebr. 8:12) maar herinnert zich juist… aan Zijn eigen genade (Lucas 1:55). Alsof Hij me vandaag geruststelt: selectief geheugen, niks mis mee!

Mooie dag!