Paulus citeerde Jezus zelf, toen hij preekte: "Geven maakt gelukkiger dan ontvangen.” Hij sprak op dat moment tegen de leiders van de gemeente van Efeze. Lees maar na in Handelingen 20. Goed om aandachtig te lezen: stel je voor dat dé apostel van het evangelie van genade zegt: “Dit is de laatste keer dat je me ziet” (vers 25) – dan zou je toch ook even je opschrijfboekje erbij pakken?

Paulus plaatst in zijn preek - waar hij dus tenslotte spreekt over de zegen van geven - in een kader. Natuurlijk: genade! Nu vertrouw ik u toe aan God en aan het evangelie van zijn genade (vers 32). Zijn ultieme woord ten afscheid: dat iedereen maar weet waar je ’t van moet hebben!

Waarom is dat belangrijk? Lees verder: omdat dát het is, dat onze gemeenschap kan opbouwen en dat het beloofde erfdeel zal schenken aan allen die Hem toebehoren.

Soms wordt ons wel eens gekscherend gevraagd, of we nog iets anders kunnen dan genade preken. Ons antwoord is tweeledig. Eén: er is geen ander evangelie. Twee: waarom zou je dat niet doen, wanneer dit de belofte is: het erfdeel ontvangen en de gemeenschap (dat is jij en ik, onze gemeente!) opgebouwd te zien worden!

Aan deze woorden moest ik denken toen ik gisteren een pakketje kreeg. Velen van jullie weten, dat ik ook buiten de gemeente werk verricht. Van één van mijn opdrachtgevers arriveerde een kerstpakket. Opschrift - ik geloofde mijn ogen niet: blessing / gift / offering / faith / sharing in grote letters. Huh? Kwam dit toch van het bestuur van Jong en Vrij?!?! Nee, geen vergissing. 

Altijd leuk om uit te pakken, zo’n doos met goodies. Weet je wat nóg leuker is? Weggeven. Zomaar, aanmensen die je in gedachten komen. Zeker in een verpakking met deze opschriften. Wij werden er blij van! 

Mooie dag!