Everyday.jpg

Heb jij dat ook wel eens gedaan? Om te testen of ‘ze’ wel echt van jou houdt, een margrietje (zo’n lief klein bloempje) van alle blaadjes ontdoen? Bij het eerste blaadje begin je: ‘ze houdt wel van me…’, bij het tweede ‘ze houdt niet van me…’. Wanneer je aan het laatste blaadje gekomen bent, bepaalt wat je dán zegt, de uitkomst van de test.

Effeuiller la marguerite heet dit in het Frans, een ontblader-test. Uitslag: wel of niet. Nul of één. Grappig: wanneer je iemand vraagt ‘houd je echt van die ander?’ dan zul je niet vaak het antwoord ‘nee, niet’ krijgen. ‘Nah, kijk, ik houd wel van hem, maar hij is zeg maar niet mijn ware…’ Wij mensen kunnen zo mooi nuanceren.

Wil je weten wat échte liefde is? Dan kijk je naar Jezus. Het vers dat we gisteren lazen in 1 Johannes 3:16 wordt in The Message zo vertaald: Zó zijn we liefde gaan begrijpen en ervaren: Christus heeft zijn leven voor ons opgeofferd. Daarom mogen wij een leven van zelfopoffering leven voor onze mede-gelovigen en niet zomaar voor onszelf gaan. 

Dat zijn duidelijke woorden. Johannes lijkt te zeggen: het is liefhebben of haten, er zit niets tussen. Waarom is dat zo? ‘Haat’ is in onze taal verworden tot iets extreems, wat vooral ‘andere mensen’ doen. Haten is echter niets anders dan ‘zelf’ kiezen boven de ander. Egoïsme en zelfzucht zijn daarmee de opstap naar haat. Echte liefde acht de ander juist hoger dan zichzelf. Jezus maakte de ultieme keuze voor de ander: Hij koos jou en mij toen wij nog volledig onverkieslijk waren. Onvoorwaardelijke, onbaatzuchtige liefde. 

Wanneer wij kiezen de ander genade te bewijzen, hebben we geen margrietjes-test meer nodig. Liefde in plaats van eigen recht. Vriendelijkheid in plaats van ‘op mijn strepen staan’. Geen cold shoulder, maar een warme hug. Zó laat je, heel eenvoudig Jezus zien - en verander jij mee, naar Zijn beeld!

Mooie dag