Toen ik jaren geleden in Jong en Vrij landde, kwam ik thuis. De versjes wenden snel, de boodschap kwam recht in mijn hart, maar één ding was een beetje vreemd. Ik hoorde mensen om mij heen vertellen, dat ze “lekker(!) een preekje gingen luisteren”… 

Nu kende ik preken van de zondag en bracht die zeker niet met ‘lekker’ in verband… 

Mijn nieuwsgierigheid won het van mijn scepsis en na enige tijd nam ik zelf wat cd-tjes met onderwijs mee in de auto. Ik merkte dat deze preken en studies hielpen om de batterij die zondag nog ‘vol’ was, door-de-week bij te laden. Immers: op sommige dagen liep die ineens wat snel leeg… :)

De bekende tekst uit Romeinen 10:17 begon te leven: Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus. Of, iets beeldender: Voordat je kunt vertrouwen, kunt geloven, moet je luisteren. Maar als het woord van Christus niet gepreekt wordt, valt er niets te luisteren (MSG). Er is kracht wanneer jij luistert. Anders gezegd: ’t maakt nogal uit waarnaar je luistert. 

De wereld gelooft ook in de kracht van woorden. Ik woonde enige tijd in een gebied waar een totalitair regime heerste. In iedere straat hingen op enige afstand van elkaar luidsprekers aan de lantaarnpalen. Deze luidsprekers werden centraal bediend en brachten op gezette tijden de boodschap van de partij naar de mensen, omlijst door vrolijke marsmuziek. ‘Wat de mensen vaak horen, gaan ze geloven,’ was de gedachte. 

Deze wijsheid was gestolen uit bijbelse principes: gelukkig is de werking met woorden uit Gods hart, die zich regelrecht verbinden met jouw hart, veel intenser en functioneler. Luisteren naar het woord van Christus dat gepreekt wordt, bouwt jou op, maakt je sterk. 

Dat wordt écht lekker luisteren vandaag :)

 Tip: in deze app (onder ‘kijk’) vind je verschillende gave preken en studies. Zin in meer? Ga naar webshop.jongenvrij.nl en maak je keuze!