De afgelopen weken las je in de Everyday waardevolle lessen van het afgelopen jaar geschreven door de voorgangers van Jong en Vrij. Vandaag: pastor Kees Pastoor.

Weer zwiert een van mijn drie dochters in een engelachtige Elsa-jurk door de kamer: "Laat het lòòòòs, laat het gáááán!" Ja, Frozen is hot bij ons in huis! Of nee: koud, want het gaat over iemand met een koud hart. Zó koud dat ze alles en iedereen betovert en verandert in ijs. Totdat... liefde de betovering verbreekt, haar hart en het ijs smelt. Zo is Frozen toch hot.

Dat 'laat het los, laat het gaan' raakt mij (en dat niet alleen vanwege het volume en de intensiteit waarmee m'n dochters 't zingen). In 2015 heb ik geleerd om los te laten, op alle gebieden: eigen zekerheid, veilige plannen en prestaties. Maar ook zorgen, frustratie en onzekerheid. Daaronder zit angst, bijvoorbeeld voor veroordeling en diskwalificatie, met alle gevolgen van dien. Want eerlijk: angst maakt het hart koud, ongemerkt maar heel hardnekkig. Herkenbaar?

Hoe liet ik los? Door in het Woord te lezen en ernaar te luisteren, bidden in de Geest en luisteren naar de still small voice van de Heer. Kijken naar Jezus, me door Hem laten vastpakken. Zijn liefde duwt angst, stress en zorgen er echt uit! Dat is evangelie: Jezus komt niet met diagnose of advies, Hij verbrak de ‘betovering’, de vloek... met pure liefde. Bij Hem is dat: vrijspraak, voorziening en herstel. Voor altijd.

Dus kom maar op 2016! Allerlei mooie plannen. Op 17 januari word ik samen met Laurens ingezegend als pastors in Den Haag. Zin in! Plannen en dromen te over, maar gaaf en nodig om het Jezus te laten doen. Hij voorop en ik volg Hem, zonder angst voor wie of wat dan ook. Hij voorziet, leidt, herstelt en voegt toe.

En mocht ik het even vergeten… (herkenbaar?): "LAAT HET LÒÒÒÒS, LAAT HET GÁÁÁÁN!"