Juist terwijl de hele wereld zich voorbereidt op het Kerstfeest, lijken mensen kwetsbaarder dan ooit. Kerstmarkten worden extra beveiligd, zelfs Nederlandse kerken krijgen advies over ‘veiligheid’. 

In weerwil van de vrolijke kerstliedjes die uit alle winkelluidsprekers klinken, moeten we helaas vaststellen dat de wereld een gevallen en daardoor onveilige plek is. Jesaja 60:2 zegt: Duisternis bedekt de aarde en donkerte de naties. Precies in deze tijd klinkt echter geweldig nieuws. Het bijbelvers stopt namelijk niet: maar over jou schijnt de HEER, zijn luister is boven jou zichtbaar

Samen met honderden anderen mag je dit vanavond of morgen in één van de diensten vieren. Gods licht schijnt in de duisternis. Hij heeft ervoor gekozen Zijn licht te brengen in onze donkere wereld. Hoe Hij dat deed, raakt mij telkens wanneer ik eraan denk: als een kwetsbaar mensenkind. Denk je eens in hoe weerloos en klein een baby geboren wordt. Dit Kind vond geen plek in een perfect uitgeruste verloskamer - zelfs niet in een gewone, goed verwarmde babykamer. In de rauwheid van een voerbak, ontvangen door het toenmalige tuig-van-de-richel, herders die met hun ruwe handen niet anders konden brengen dan de aanbidding van hun hart. 

God koos voor jouw kwetsbaarheid, voor de ongewisheid van het bestaan. Dáár gaf Jezus als eerste vorm aan Zijn plaatsruil met jou. Door zelf in onveiligheid te komen, kon Hij jou beloven: voor altijd een veilige, beschermde plek aan Vaders zijde. 

Misschien wel juist voor Kerst 2016 is dit de boodschap voor een wereld in vertwijfeling: redding van alle kwaad, van alle gevaar; echte veiligheid en bescherming zijn te vinden bij het Kind van Bethlehem. De ontmoeting met dit Kind brengt ons bij de Vader, die ons overlaadt met échte kerstgeschenken: Zijn goedheid, Zijn genade, voorspoed, gezondheid, herstel en vrede. 

Zo zegen ik jou met een geweldig Kerstfeest! 


De komende dagen geniet ook pastor Paul van een paar vrije dagen, daarom even geen Everyday. De volgende Everyday verschijnt op 27 december.