De Kracht van Genade is de titel van de conferentie in Polen. Zo’n 140 mensen zijn naar het klein dorpje in de heuvels gekomen, anderhalf uur rijden west van Gdansk. Veel meer mensen nog, dan de organisatie verwachtte. We passen nauwelijks in de zaal. 

Eén van de mensen van de Nieuw Leven gemeente, Martyn, stelt zijn huis en de zalen die hij gebouwd heeft beschikbaar voor de conferentie. Een prachtige plek in de heuvels, een omgebouwde boerenhoeve, alles opgetrokken in de voor deze regio kenmerkende stijl. 

De voorganger van Nieuw Leven is Adam. Hij staat pastor Zbyszek terzijde met de organisatie van dit evenement. Aan tafel deelde hij zijn verhaal. Zo’n twee jaar geleden was zijn leven volledig vastgelopen. Hij was teleurgesteld, boos, depressief - misschien nog wel het meest omdat hij de leden van zijn gemeente bekogelde met zijn eigen frustraties. Het woord ‘genade’ kwam in zijn gedachten, maar dat irriteerde hem alleen maar meer. 

Toch ging hij op internet op zoek en tikte in ‘genade’ - gelukkig in het Pools. Precies in die tijd ondersteunden de communicatie-mensen van onze gemeente een campagne op social media om de Poolse conferentie van dat jaar te promoten. Al snel zag deze pastor dus de advertentie hiervan. Telefonisch nam hij contact op met pastor Zbyszek, de organisator. Ze kenden elkaar niet, maar spraken een uur met elkaar.

Op zijn aanraden las Adam een boek van pastor Prince, nog vol weerstand en vragen. Op de conferentie ontmoette hij pastor Marcel en werd door het onderwijs recht in het hart geraakt. Als een veranderd man ging hij terug naar zijn gemeente. Vandaag zien we een energieke voorganger, vol van de Geest van God, in vuur en vlam voor het evangelie. Onder zijn leiding is zijn gemeente veranderd en dienen ze nu andere voorgangers en gemeentes met deze conferentie. 

Soms zien we niet hoe Vader aan het werk is om mensen in Zijn nabijheid te brengen. Hij doet dat, wees maar gerust: het is Zijn belang! De gemeente is daarbij zijn instrument. Ook vandaag weer: da’s de kracht van genade!

Mooie dag!