Dit jaar moest ik van mijn Lief niet zoveel hulp verwachten bij het voorbereiden van het kerstdiner. Wanneer ons huis traditiegetrouw volloopt met familie en vrienden, zou zij vooral als een prinses-in-blijde-verwachting in haar zetel zitten. 

In de keuken werd ik daarom terzijde gestaan door souschef Wouter. Bij het inkoopproces bood zoon Matthijs zijn hulp aan. Voor het voorgerecht, zo had ik hem uitgelegd, zou ik ongeveer veertien plakjes zalm nodig hebben. Ik was niet helemaal zeker hoeveel plakjes er in één verpakking zouden passen. Voor de zekerheid appte ik hem ook het boodschappenlijstje nog even - zo doen we dat tegenwoordig. Zalm: veertien plakjes. 

Beetje onder de indruk kwam hij thuis. Dat waren prijzige kerstinkopen geweest. Bij het uitpakken van de tas raakten wij ook onder de indruk. Keurig opgestapeld op het aanrecht: veertien pakjes gerookte zalm… 

De analyse van het gebeuren leerde al snel dat een lees- en luistermissertje snel gemaakt waren. Menselijk, komt vaker voor. Sommige mensen geloven jarenlang dat God een bozige oude man is, die vanuit de hemel zijn ge- en verboden op mensen afvuurt. Dat hebben ze zo gehoord of dat denken ze ergens zo gelezen te hebben. 

Heel even hebben velen het kindje Jezus weer onder een kerstboom zien liggen en Zijn naam gehoord in de winkelcentra met hun sfeervolle playlists. Toch denken even zovelen gehoord te hebben dat Hij vooral een historische figuur was, een revolutionair met een ongelukkig levenseinde. 

Goed verstaan maakt veel uit. Scherp lezen ook. Wanneer je het Woord leest deze week, versta het dan zoals Vader het bedoelt. Genade, goedheid, bescherming, vrede en volheid voor jou. Overvloed, ja dat ook, om uit te delen van wie Hij werkelijk is. 

Terugbrengen lukte niet meer. Wij eten tot en met de jaarwisseling zalm. Kleinigheidje…