Everyday.jpg

Bij de tonen van christmas carols is in ons huis een kerstboom in stelling gebracht. Een heuse dennenboom mét lichtjes en versiering. De kerstversiering bevindt zich in een grote doos - zo eentje die we voor onze naderende verhuizing nogal veel hebben. Fijn dat we deze goed konden vinden. 

Uit de kerst-doos kwam ook een heuse kerst-stal tevoorschijn. Wellicht moet ik die even uitleggen: wanneer je niet in de katholieke traditie bent opgevoed, heb je deze misschien gemist. Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus (compleet met wijzen, herders, os en ezel) uitgevoerd in gips (de echt antieke) of hout. 

Hoewel mijn lief zelf in een rechtgeaarde reformatorische stal werd geboren, maakt de kerststal al sinds jaar en dag deel uit van haar voorbereidings-arsenaal op het grote feest. Historici wijzen het gebruik van de kerststal toe aan Franciscus van Assisi, zijn volgelingen de franciscanen bevorderden het gebruik van de kerststal in kerken en gezinnen. 

Briljant idee van Franciscus. Mensen onthouden beter wanneer ze de plaatjes erbij zien - Franciscus had duidelijk de 13e eeuwse variant op 3D animatie te pakken. Met behulp van de stal kan het kerstverhaal worden verteld. Zelfs in ons huis zie ik het werken: ook Anna luistert aandachtig naar het verhaal-met-de-figuurtjes. 

Alles om ons heen ‘ademt’ kerst: uit de luidsprekers in iedere winkel de klinken de carols. Je collega’s luisteren vanavond bij (domineesdochter!) Oleta Adams naar haar kerstliedjes en we bespreken het kerstmenu bij de koffie. Wat een kans, om het beste nieuws van alle tijden te delen: God houdt van mensen! Hij heeft er alles aan gedaan, om mensen voor altijd gelukkig te maken! Gebroken harten te herstellen, ouders en kinderen weer bij elkaar te brengen, blijdschap te brengen waar verbittering en verdriet was. 

Dit nieuws mag gehoord worden - en iedere moderne of klassieke kerststal mag daarbij van hulp zijn. Zelfs kleine Anna vindt ’t mooi. Die kruipt met Maria in haar mond door de kamer… 

Mooie dag! 

Tip: Wist je dat op www.kerstindekerk.nl alle informatie te vinden is over de kerst-vieringen in Jong en Vrij? Deel de link met je vrienden en op social media!