Deze week kwam ik er weer een paar tegen. Van die als waarheid (bijna) vaststaande wetmatigheden die soms zelfs geciteerd worden alsof ze uit de Bijbel genomen zijn. 

Ik bedoel van die kreten die we allemaal wel kennen, die we soms zelf ook gebruiken. Wat dacht je van: God straft onmiddellijk…? Of hoe vind je: voor niks gaat de zon op…? Stuk voor stuk mooie oneliners waarmee je een discussie heel eenvoudig ‘plat’ kunt slaan. Begrijp me niet verkeerd: dat is niet per se de bedoeling van de mensen die deze teksten gebruiken. Soms zit er een wereld van ervaring (en geloof?) achter. 

Dat laatste is dan weer wat jammer. Hoewel voor wat hoort wat en Vertrouw op God, zet je fiets op slot allemaal klinken als wijsheid, zijn ze vaak niet in overeenstemming met wat we geloven. Volkswijsheid? Ahum, volkservaring misschien, maar wijsheid is iets anders…

Onze wijsheid mag gevoed worden door de Bijbel. Oehoe, dogmatisch! Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken over kijkcijfers :) Wel lekker om in wat we zeggen (wat we belijden?) weg te blijven van wetmatigheden die niet voor ons bedoeld zijn. 

God die straft? Voor jou, die in Jezus is: geen veroordeling meer! Over jou gaat de Zon van Gerechtigheid op - omdat Jezus daarvoor de hoogste prijs heeft betaald! God is een zon en schild - zo is Zijn bescherming dag en nacht voor jou! Bijbelse waarheden, die je kunnen helpen je blik scherp te stellen, je hart te richten op wat voor jou waar en wijs is. 

Hoe nu verder? Gestrest op jacht naar alle misplaatste oneliners? Neuh, relaxed, zou ik zeggen. Wanneer je er eentje hoort - uit eigen mond of die van een ander, bedenk dan wat jij daarover gelooft. Word je wijs van!

Mooie dag!