Stel je voor dat Jezus je in de ogen kijkt. Met een glimlach om Zijn mond en een twinkel in Zijn ogen zegt Hij: ‘Volg Mij!’. Niet dwingend, wel dringend. Wat zou je doen?

Waar dit in de Bijbel gebeurt, kun je bijna de spanning meevoelen met degene waartegen Jezus dit zei. Waarheen, waarvoor of… waarom ik?! Tegelijkertijd moesten ze kiezen om alles achter te laten.

Wat ze wel wisten, is dat ze van alles zouden gaan leren. Maar het ‘kostte’ op dat moment twee dingen: vertrouwen en keuzes maken. En die keuzes waren behoorlijk all the way. Je ging niet mee onder jouw voorwaarden, maar onder Zijn voorwaarden. Wat die dan ook mochten zijn.

Als Jezus ‘volg Mij’ zegt, gaat het niet om je redding of je kindschap. Het gaat over Zijn plan met je leven. Zijn doel voor jou. In vaktermen: de ontwikkeling van jouw bediening. Leren. Groeien. Effectief worden.

De discipelen hoorden dit diverse malen tijdens hun opleiding. Het begon met ‘loskomen van zekerheden’ via ‘oefenen’ en ‘trouw blijven’ naar ‘één worden’. Door dit proces leerden ze handelen en wandelen in Zijn kracht en werd de wereld veranderd.

We zijn ook al eerder geroepen. Maar Jezus zegt nu opnieuw: ‘Volg Mij!’. Hij zal ons keuzes voorleggen. Voor jou wellicht iets heel anders dan voor mij. Maar ik geloof dat Jezus wil dat we op allerlei gebied meer dan ooit leren vertrouwen. Dat is spannend. Uitdagend. Maar vooral is het exciting. Hij is er bij. Hij gaat mee. Hij helpt. Hij zorgt. Hij troost. Hij voorziet.

Gaat 2016 dan alleen om functionaliteit? Nee, ik zie vooral: nieuw en méér. Beleving, vervulling, liefde, vervoering en kracht.

Het jaarthema voor 2016: ‘Follow Me!’

Happy New Year!