Het woord indrukwekkend dekt eigenlijk niet de lading, als er door een Persoon ook verwondering of liefde in je hart wordt losgemaakt. Daarom zocht ik even naar synoniemen, die beter bij mijn gevoel zouden aansluiten. Het puzzelwoordenboek kwam hier mee:

1) Aangrijpend 2) Aanzienlijk 3) Eerbiedwekkend 4) Fier 5) Groots 6) Glorieus 7) Imponerend 8) Impressief 9) Imposant 10) Kolossaal 11) Magistraal 12) Monumentaal 13) Majestueus 14) Machtig 15) Nobel 16) Ontzettend groot 17) Ontzag inboezemend 18) Ontzaggelijk 19) Ontzagwekkend 20) Overweldigend 21) Ontroerend.

Andere woordenboeken zeiden ook nog adembenemend en sensationeel.

Waarom ik hier naar zocht? Ik was voor morgen een stukje aan het voorbereiden over de wijnstok. Jezus zegt: ‘Ik ben de wijnstok, jullie zijn de ranken’. In dat verhaal zegt Hij ook: Zonder Mij kunnen jullie niets. Met andere woorden: Zet Mij centraal. Ook zegt Hij heel vaak: Blijf in Mij. Dat kan in onze oren betuttelend klinken. Jullie zijn ‘maar’ takjes, Ik ben de grote Man.

Dat laatste is op zich niet onwaar, maar wat ik ineens zag is Zijn grootsheid in dit verhaal. Hij is niet bezig met Zijn eer, maar met ons welzijn. Hij legt uit dat het Leven wat uit Hem komt, door ons mag stromen. Als gevolg daarvan dragen wij de vruchten. Hij draagt Zelf geen vrucht. Een stam draagt geen vrucht. Wij krijgen de vrucht (erfenis) van Zijn leven. Hij staat centraal in de zin dat Hij ons gewicht draagt.

Hij de lasten, wij de lusten. Wat een Heer, wat een nederigheid! Daarvoor zocht ik een passend woord…

En zo is de cirkel toch rond. Als wij dit zien, krijgt Hij alsnog de eer. Van ons. Ongedwongen. We kunnen niet anders. We willen niet anders.

Tot morgen!