Het is handig dat allerlei wetenschappelijk onderzoek tegenwoordig inzicht geeft in hoe vernuftig God alles heeft gemaakt. Het laat ons via de achterdeur allerlei geestelijke principes zien en benutten. Want alhoewel ze soms als ‘nieuwe ontdekkingen’ worden gepresenteerd, blijkt maar al te vaak dat ze ook gewoon in de Bijbel te vinden waren.

In diverse hersenonderzoeken heeft men zo’n geestelijk principe ontdekt. Het blijkt dat er twee momenten op de dag zijn waarop je hersenen iets extra’s te bieden hebben: Als je wakker wordt en als je gaat slapen. Je hersenen zijn dan niet zo actief, waardoor met name dat deel van je hersenen wordt gebruikt dat invloed heeft op je emoties, verbeeldingskracht en evenwicht.

God helpt ons zo om een goede dag én een goede nacht te hebben. ’s Morgens is de ‘buffer van rust’ er om de vrede van God in ons bewustzijn toe te laten. We kunnen verkwikt en zonder stress de nieuwe dag in. ’s Avonds is deze fase, zodat we alles kunnen loslaten om vredig richting dromenland te vertrekken. Hij laat ons dan weer ontwaken met nieuwe ideeën en oplossingen.

David zegt in Psalm 63: ‘Vroeg in de morgen zoek ik U, want mijn ziel heeft dorst naar U.’ En: ‘Liggend op mijn bed herinner ik mijzelf aan U, wakend in de nacht mediteer ik op Uw naam.’ ’s Morgens en ’s avonds maakte hij zichzelf steeds opnieuw bewust van Gods aanwezigheid. Het bracht Hem de ontdekking dat de Heer zo de ingang en de uitgang van je dag bewaart (Psalm 121).

Je kunt kiezen via welke ingang jij de dag ingaat en welke uitgang jij neemt als de nacht begint. Ga je door de deur van stress, drukte en een kop vol zorgen? Of kies je de poort van vrede en rust die je ervaart als je je hart tot rust brengt en mediteert op Gods liefde, zorg en trouw? Laat je hersens overdag gerust kraken. Maar geef ze wel tweemaal daags de tijd om jou hun beste deel te schenken.

Mediteer vandaag op:
God is met mij. Daarom is dit een dag vol hoop. Ik deel mijn hart met Hem. En Hij deelt Zijn hart met mij.