Everyday.jpg

Wanneer je het onbekende tegemoet gaat, kan het soms even spannend zijn. ‘Onbekend' geeft soms zomaar onzekerheid. Doe ik het wel goed? Wat als ik het mis heb? 

“Onzekerheid is een vorm van schaamte, geworteld in angst,” hoorde ik David Youngren afgelopen week zeggen. Zo, het kan maar duidelijk zijn waar dat vandaan komt. Onze Amerikaanse vriend sloot daarmee wel mooi aan bij de preek van pastor Marcel van de week daarvoor. Futurologen (toekomst-deskundigen) voorspellen mega-onzekerheid de komende jaren, hoorden we daar. 

In Markus 5 vanaf vers 25 lezen we het verhaal van een chronisch zieke vrouw. Als iets knaagt aan je ‘zekerheden’, is het wel ziekte. Niet alleen haar lichamelijke gezondheid was in het geding, ook haar maatschappelijke positie: denk je eens in, al twaalf jaar geen deel van de samenleving want onrein! Ook op financieel terrein werden haar zekerheden ondermijnd: al haar geld had ze naar de dokters gebracht - zonder resultaat. 

Deze vrouw komt - met haar onzekerheid, schaamte en angst naar Jezus: jawel, stiekem, van achter en verstopt in de menigte - maar: ze komt bij Jezus! Dat maakt het verschil! Jezus maakt in één keer korte metten met al haar onzekerheid. 

Niet alleen ontvangt ze fysieke genezing (dáág, dokters!), met Zijn woorden herstelt Jezus ook haar positie als mens. In de Nederlandse vertaling ontbreekt de liefdevolle aanspreekvorm waarmee Jezus zijn zin begint: ‘Dochter, uw geloof heeft u gered; ga in vrede en wees genezen van uw kwaal.'

Onzekerheid, schaamte en angst zijn allemaal gevolgen van wat er mis ging in de wereld bij Adam. Voor al deze dingen heeft Jezus méér dan genoeg betaald. Wat vandaag ook op je af komt: bij Jezus ben je aan het goede adres. Hij weet te dealen met iedere vorm van onzekerheid. Hem toelaten in jouw twijfel is geen teken van zwakte, het helpt jou je ziel (je gedachten en gevoelens) te richten op de Enige die écht betrouwbaar is. Zo wandel jij vandaag met je hoofd (en je hart) in de wolken!

Mooie dag! 

Tip: kijk vandaag de preek ‘Hoofd in de hemel’ in het startscherm van deze app!