Is het mogelijk om op aarde de hemel te ervaren? Volgens de Bijbel wel. Wij worden ‘hemelburgers’ genoemd, die volgens Paulus net als Jezus nu al een plek in de hemel hebben gekregen (Efeziërs 2:6). Toch is Hij op dit moment ‘daar’ en wij ‘hier’ en zien we er reikhalzend naar uit met Hem verenigd te worden.

Tot die tijd heeft God in een unieke hemelse ontmoetings- en hangplek voorzien: ons hart. Daar is Hij gaan wonen en onderhouden wij in deze ‘tussenfase’ onze relatie met Hem. Met als sleutel het mediteren zoals Jezus dat bedoeld heeft: wanneer je met Hem ‘de reis naar binnen’ maakt, kom je niet bij leegte uit (zoals bij andere meditatievormen) maar bij Gods volheid.

De hemel wordt in Romeinen 14:17 een plek van ‘gerechtigheid, vrede en blijdschap’ genoemd. Dat komt omdat Gods liefde het daar voor het zeggen heeft. Er is geen ruimte voor angst, aanklacht en tekort. Wat een schril contrast met onze aardse werkelijkheid. Wij worden telkens weer belaagd door stress, tekorten en eisen. Maar niet door God…

God wil zo graag dat wij hemel nu al ervaren, dat Hij ons uitnodigt om in dit jachtige leven ‘aan Zijn voeten te zitten’. Waar stress bijna normaal is geworden, kan het knap lastig zijn om rust te vinden voor de stem van je hart, voor de tedere aanwezigheid van je hemelse Vader. Je denken heeft de nauwelijks te bedwingen neiging er continu bovenuit te schreeuwen, zelfs met Bijbelteksten.

Des te belangrijker om je niet te laten weerhouden als je weerstand voelt bij meditatie. Laat de mogelijkheid om de hemel in je hart te ervaren, niet onbenut. Daar verandert God je denken, vernieuwt Hij je emoties en laat Hij je Zijn vrijheid ervaren. Je kunt wachten tot je zelf uiteindelijk in de hemel komt. Maar waarom wachten als hij zo dichtbij is?

Mediteer vandaag op:
In mijn hart geniet ik samen met Jezus van de hemel. Daar ervaar ik het volle leven, vrij van aanklacht en vol van Zijn liefde.