Waar we dit weekend nog in de volle zon bruiloft vierden en wandelden door de stad, is het weer ook in Centraal Europa omgeslagen. In Nederland weet je dat nooit zo: immers, slagregen en koude wind kan ook gewoon ‘zomer’ zijn. Hier is het duidelijk: de herfst kom eraan. De shorts in het straatbeeld van gisteren maken plaats voor shawls en mutsen (ja echt, al gezien!). 

Hoewel ik best gelukkig zou zijn wanneer de heerlijke zomer nog even zou voortduren, loop ik niet weg voor de Hollandse herfst. Er zit een mooie metafoor in de seizoenen. Vader zal ze niet voor niets zo bedacht hebben, toch? 

Kijk je naar de lente, dan zie je hoop, bemoediging, er komt zegen aan! Een voorbode van die zegen is in Nederland ook meestal de regen die in dat seizoen rijkelijk valt :) De zomer geeft ons nieuwe kracht, om te groeien, om in stralende overwinning te staan. Kijk maar hoe sommigen terugkomen van een paar weken uitrusten in de stralende zon! De winter is het seizoen waarin door rust verdieping ontstaat. Ook de tijd waarin onnodige ballast mag worden weggesnoeid en we worden voorbereid voor een nieuw jaar. 

We zijn aangekomen in de herfst, het valt niet te ontkennen. Het seizoen van de oogst van wat eerder gezaaid is. Genieten van wat gegroeid is in ons leven, in onze bediening. Tijd om de oogst van wat Vader ons heeft toevertrouwd op een goed gedekte tafel uit te stallen en Hem ervoor te danken.

Leuk: daar stopt het niet: ook de oogst maakt ons weer klaar voor volgende stappen, nieuwe seizoenen in onze ontwikkeling. Ook voor een nieuwe tijd is er zaad en pootgoed beschikbaar, gaat er straks nieuwe oogst zijn: dertig, zestig, honderdvoud! 

Ineens heb ik veel meer zin in een nieuwe oktoberweek…