imageHet is weer zondaaaaag!

Ik hoef niet te preken.

Als ik eenvoudigweg als deelnemer in een dienst ben en simpelweg schaap mag zijn valt me iets op. Ik heb moeite om de preek te onthouden. Tenzij de preek niet zo goed is. Wat er aan mankeerde kan ik meestal wél navertellen als iemand er naar vraagt. ;-)

Omdat ik meestal preek gebeurt het niet vaak, maar ik was het zat om mezelf vergeetachtig te voelen. En dan nog het probleem van de lokale pastor die vraagt: En? Wat vond je ervan? Soms kom je dan, als je breed genoeg lacht, weg met: Het was een fijne dienst!

Maar soms volgt vraag twee. In slow motion zie je die vraag naderen! Geen angst in mijn ogen toestaan. Maar dan zijn daar de onvermijdelijke woorden: heb je wat aan de preek gehad?

Ai! Probleem. Jullie moeten me eens vertellen hoe jullie zoiets doen? Bovenal ben ik een gewoon (da’s wat anders dan normaal) mens dat geestelijke voeding nodig heeft.

Dus vroeg ik aan de Heer wat te doen.

Vervolgens begreep ik dat ik te veel probeerde de hele preek ‘op te nemen’ of vast te houden. De Heer zei: Ga ontspannen zitten. Onthoud of noteer alleen wat ik op laat lichten aan je binnenkant. Dus wat je aanspreekt. Waar je een ‘yes-gevoel’ bij hebt.

Ik zie ineens een wok-restaurant voor me! Halleluja, now we’re talking! Met zulke beelden kan ik het meestal én begrijpen én onthouden. Alleen maar goed nieuws.

Zelfs als iemand hetzelfde voedsel uit de bakjes haalt, kan er nog andere saus op! ‘Is dat de aanbidding?’, filosofeer ik er wat op los. Bij het idee dat ik op één avond alles moet eten, snap ik meteen waarom ik die hele preek niet achter de kiezen krijg. En iedereen kan weer wat anders eten. Net waar je op dat moment behoefte aan hebt…

Eet smakelijk vandaag! De Heilige Geest is vast niet beledigd als je Hem vraagt of Hij jouw chef kok wil zijn. Welke Saus? Eh. Wat kunt U aanraden?

Misschien ff lastig om er niet een vriendelijk lachend Chinees hoofd bij te zien. Boeie! Die zijn ook geschapen naar Gods beeld. Alleen wel mond vol tanden? ;-)

Tot morgen!

Comment