Vandaag vertrekt een team naar Exchange Church in Belfast. Onze pastors Jaap en Cees voeren het team aan dat vervolg gaat geven aan de relatie tussen onze twee gemeentes. Leidersmeetings, fellowship, een heuse Heart Clinic en natuurlijk toffe diensten staan op het programma. 

Ps. Jaap gaat spreken over het bouwen aan een nieuwe cultuur in de gemeente. De sleutel om te komen tot een cultuur die hemelse kenmerken heeft, is in de eerste plaats genade. Onverdiende gunst: niemand in de gemeente ‘krijgt wat ie verdient’ (“gelukkig maar,” zegt ps. Cees in zo’n geval). Niet mensen, maar Jezus schiet altijd vol in de roos, dus missers maken mag. Druk om te presteren, het zelf ‘goed te doen’, helpt niet. 

Wat wél helpt, is Jezus steeds beter leren kennen, in Zijn adem te leren wandelen. Te kijken hoe Hij het doet en met Hem mee bewegen. 

Daarvoor is het nodig, dat ik van Hem aanneem wat Hij voor mij heeft. Hij weet immers, wat voor mij optimaal is. Dat proces noemen we wel ‘voegen’: je vertrouwt je toe aan iemands leiderschap, omdat je weet, dat dit behulpzaam voor je is. 

Jezus liet zien wat het betekent om “in alle bescheidenheid, de ander belangrijker te achten dan uzelf” (Filippenzen 2:3). In Zijn liefde voor ons, ging Hij tot het uiterste - omdat dát het plan van Zijn Vader was. 

Wij bouwen aan een cultuur, door ons naar Zijn voorbeeld toe te vertrouwen aan leiderschap. Spannend? “Wanneer we naar mensen kijken, zeker!” sprak deze leider als eerste :). Wanneer we achter onze leiders in de gemeente steeds Jezus zien - die ons aanmoedigt én beschermt - wordt toevertrouwen écht vertrouwen. Dan durf ik de stelling aan: de gemeente - de beste plek ‘this side of heaven’!