Uit de reacties de Everyday van gisteren maak ik op dat Gods kwalificatie in onze diskwalificatie écht goed nieuws is :) Gideon was één van ons wanneer het op minpunten aankomt. Deze man, over wie we lezen in het boek Rechters vanaf hoofdstuk 6, leefde in een tijd dat het volk Israël behoorlijk last had van een vijandig buurvolk.

De Midjanieten hadden de gewoonte het land binnen te vallen wanneer de Israëlieten de oogst hadden binnengehaald. Strakke timing, maar hoe frustrerend! Gideon wordt opgezocht door een boodschapper van de Heer, die later in het verhaal God zelf wordt genoemd. 

Gideon kan het niet geloven dat uitgerekend hij bezoek krijgt van de Heer. Wat heeft hij immers in zijn leven tot nu toe van Gods beloften gezien? Bovendien is Gideon van onbetekenende komaf, hoezo zou de Heer iets met hem kunnen beginnen?

In vers 17 lijkt Gideon het tenslotte te snappen: "Blijkbaar heb ik genade gevonden in Uw ogen!" Op basis van die genade ontvouwt de Heer Zijn plan voor de redding van het volk aan Gideon. Het verhaal (gewoon even lezen!) gaat verder vol beelden van het reddingswerk dat Jezus eeuwen later zou komen doen.

Het mooie in Gideons geschiedenis is, dat God hem opzoekt waar hij zich verstopt - hij is uit angst voor de vijand de tarweoogst in de wijnpers aan het verwerken! God spreekt tevoorschijn wat nog niet zichtbaar is: dappere held noemt Hij hem! Dit allemaal terwijl de afgodsbeelden nog in Gideons achtertuin staan en zijn hart vol is van twijfel. 

Gods redding komt in genade naar je toe, zelfs... nee, juist wanneer je niet kwalificeert. Hij kent je naam, ziet je bestemming en gaat met je op weg om je te leren!

Klaar voor nieuwe avonturen met Jezus, Gods Redding in eigen persoon vandaag?

Meer over hoe God jou opzoekt waar jij je bevindt, is in een nieuwe preek van ps. Marcel te beluisteren via het startscherm van deze app!