Everyday.jpg

Het Leger des Heils is in Nederland vooral bekend vanwege haar liefdadigheidswerk. Naast een forse welzijns- en gezondheidszorg organisatie, met duizenden medewerkers, is het echter ook een kerkgenootschap. ‘Het Leger’, zoals de organisatie kortweg genoemd wordt, heeft in Nederland ongeveer vijftig plaatselijke gemeentes. 

Tijdens mijn middelbare schooltijd kwam ik samen met mijn zus terecht in een dienst van het Leger. ‘Goed hervormd’ opgevoed, vielen me (naast de koperblazers die de samenzang begeleidden) twee dingen op: de vriendelijkheid en persoonlijke aandacht waarmee iedereen welkom werd geheten in de dienst én de verkondiging van het evangelie: in de gemeente waar wij waren binnengelopen, werd Jezus centraal gesteld. 

Het Leger gelooft dat haar liefdadigheidswerk ook vanuit de lokale gemeentes (de korpsen) vorm mag krijgen. Haar oprichter, William Booth ontdekte in de schrijnende armoede van het negentiende eeuwse Londen, dat het verkondigen van het evangelie zonder praktische zorg voor de nieuwe bekeerlingen, niet zou werken. Soup, Soap and Salvation moesten de mensen geboden worden. De beginletterrijm werkt in het Nederlands niet zo aardig, of je moet uit Amsterdam komen: Soep, Seep en Zaligheid

Deze week kwam het Zwitserse Leger met een nieuwe imago-campagne. Middels korte video’s wordt uitgelegd, dat je op het Leger kunt rekenen voor praktische hulp aan mensen in nood. Mijn zus stuurde me (als rechtgeaard Leger-bekeerling) direct de filmpjes op. Je verwacht het misschien niet van de Zwitsers (sorry, vrienden), maar er zit genoeg humor in de campagne :) 

Evangelische christenen wordt nog wel eens verweten, te veel aandacht te hebben voor de salvation - en te weinig voor de praktische zorg, de soep en de zeep. Pastor Prince legde ons uit, dat het Griekse woord soteria - heil of redding - volledige redding, behoud, veiligheid en goede gezondheid, fysiek zowel als geestelijk, omvat. 

Geweldig nieuws vandaag op al onze locaties: voorziening en fysiek herstel (soep en zeep, zo je wilt) zijn inbegrepen in de redding die Jezus biedt! 

Mooie dag! 

Nieuwsgierig geworden en even lachen? Bekijk de Zwitserse filmpjes op https://youtu.be/k4QE5iSZyj4 en https://youtu.be/qal2xgclRCs