Everyday.jpg

‘Achteruit-eten’ - zo noemt cabaretier Harrie Jekkers het in tegengestelde richting afscheid nemen van het diner. Deze Haagse uitdrukking werd de afgelopen dagen vaak gebruikt in ons huis. Sommigen van mijn lieve gezinsgenoten houden bij ziekte een soort permanente nieuws-feed in de lucht. Iedere vijf minuten werd ik bijgepraat over de effecten van de virusaanval op ons nageslacht. 

Grappig genoeg was de kleinste het eerste klaar met het achteruit-eet-virus. ‘Niks aan, doen we niet meer’, moet zij gedacht hebben. 

Gelukkig eet iedereen nu weer de goede kant op. Natuurlijk (hoezo???) was het fenomeen nog even onderwerp van evaluatie aan tafel. ‘Tsja, het heerst ook,’ waagde iemand op te merken. Snel werd die gepareerd met een getrokken geloofskaart: ‘Nee, Jezus heerst!’ Ik zeg: goed afgericht ;)

Jezus heerst - en namens Hem, met Hem mogen wij in onze huizen spreken en heersen. Niet voor niets heb ik deze week ieder achteruit-eet-virus krachtig de deur gewezen. In Jezus’ naam, dus. Dat is namelijk de Naam boven alle naam, zélfs boven die van deze kruiperige kruipers. 

In de Nederlandse vertaling is de bekende zin van Paulus uit Romeinen 5:17 een beetje ongelukkig vertaald: alsof we nog even moeten wachten tot wij de heerschappij in dit leven kunnen nemen. Nu hebben wij gelukkig pastor Prince die ons met de leader van bijna iedere televisiepreek aan Paulus’ woorden herinnert met de soundbite: He wants you to reign!!! 

In de grondtekst wordt gesproken over zoe voor ‘leven’. Ja, we mogen met Jezus heersen in de eeuwigheid. Gelukkig is die nu al begonnen. Kernachtiger wordt dit vers vertaald in de Message: …kun je je voorstellen hoe adembenemend het leven, dat soevereine leven, herstel brengt voor diegenen die met beide handen deze woest uitbundige levens-gave aannemen, deze grote alles-wordt-goed, die door Jezus aan ieder mens wordt gegeven? 

Zo. Jij heerst vandaag, met woorden van leven van hemelse kwaliteit! 

Mooie dag!