imageNet voordat ik naar de U.S. vertrok zat ik met Cody over de EVERYDAY te praten. Ze ‘klaagde’ dat door mijn bonte verhalen iedereen meekrijgt wat haar voorkeuren zijn. Of waar ze bang voor is. Dat mensen dit te weten komen is tot daar aan toe. Maar dat ik zelf bepaal hoeveel of wat mensen over míj te weten komen, dat vond ze niet zoveel. Grijns. Mijn voorstel dat zij de EVERYDAY schrijft als ik weg ben, haalde het niet. Met één stemmen tegen, duidelijk afgewezen :-)

Ach, dan vertel ik wel wat. Te beginnen over mijn voorkeuren. Met het risico dat jullie de EVERYDAY minder leuk vinden. Maar dat is dus onder ons dak democratisch tot stand gekomen. De cavia’s kozen ook niet mijn kant. Ik vermoed omdat zij niet bij mijn voorkeuren horen ;-)

Vanavond start ik de conferentie. Ik moet dus preken. Waar mijn hormonen nu echt van gaan bubbelen, is als Bijbelteksten helemaal ‘tot leven komen’. Dat ik er beelden bij krijg! Dat gebeurde met deze tekst, die ik vanavond zal preken:

Galaten 3:13  Christus heeft ons losgekocht van de vloek van de wet, door voor ons een  vervloekte te worden – want er staat geschreven: Vervloekt ieder die aan een  paal gehangen is

Kijk je met me mee? In het Engels staat er niet paal, maar boom (tree). Goed vertaald. Normaal hangen er echter vruchten aan een boom. En Jezus hing aan het kruis ‘als vrucht’ aan de verkeerde boom. Hij raakte er lelijk, viel er af en stierf. Dat is eigenlijk onze adams-situatie, onze vloek. Maar in Getsemane (betekent olijfpers) zag Jezus dit door Zijn lijden omgekeerd worden. De discipelen lagen onder olijfbomen te slapen (beeld van dood zijn). Jezus, tot dat moment een mooie, levende olijf aan de olijfboom, zag dat als Hij geperst zou worden, dat de olijfolie (zalving) op Zijn vrienden zou regenen. En zij zouden tot leven komen (beeld Ezechiël).  

En we zijn ook bedoeld om Hem als ‘lelijke vrucht’ te eten (avondmaal = vruchtvlees en sap). Adam en Eva aten van een mooi uitziende vrucht, raakte lelijk en stierven. Wij eten de afzichtelijk geworden vrucht (Jesaja 53:3). Daardoor komen wij tot leven, raken hersteld aan de levens(!!!)boom en worden weer mooie vrucht…

De boom van kennis van goed en kwaad (wet + vloek) opgeslokt door de boom des levens. Eerlijk? Als ik dit zo intik, maakt het me weinig uit of er iemand van mijn voorkeur houdt of niet ;-)

Tot morgen!

Comment