Ik had mijn zonnebrand ook mee moeten nemen. Niet om jullie te pesten, maar we worden hier wakker met strak blauwe hemel, zon en om 11 uur 's ochtends loop ik buiten in een t-shirt. 

De diensten gaan ook goed; er is absoluut openheid bij de mensen. Toch hebben de pastors geestelijke verfrissing nodig, want het land komt van ver. Alles traditie, rituelen en doen. Dan duurt het een poosje voordat de genade zo ver doordringt, dat het begint te 'werken'.

Zo'n periode van geduld en genade druppelen is voor een pastor heel zwaar. Tenminste, als je alleen bent. De omstandigheden in je kerk spreken de boodschap tegen. De duivel probeert je wijs te maken dat je boodschap niet klopt. Dan weet je nog wel dat dit niet waar is, maar na verloop van tijd kan je gevoel ook de boodschap tegenspreken. Geen joy maar eenzaamheid.

Maar altijd komt daar een keerpunt. Als het komt, durf je het nog niet meteen te geloven. Maar het komt! God is trouw.

Willen jullie bidden voor David en Rute hier in Caldas? Totale verfrissing, nieuw geloof, nieuwe openbaring en een nieuw seizoen. Ik ga alles wat de Heer op mijn hart geeft doen om dat vanuit Jong en Vrij kracht bij te zetten. Maar met name zijn hart moet het ook zelf zien.

Nog even over de Bijbel. Hoe kan iets daaruit nu jouw leven veranderen? Neem een Bijbeltekst, die de Heer laat oplichten voor je. Dus die valt je op tijdens Bijbel lezen. Of tijdens een preek. Of in een devotional. Of die komt in je opborrelen (je denkt er steeds aan) als je stil bent bij God of tijdens bidden.

Blijf over die tekst denken. Een dag. Een week. Spreek 'm uit. Net zolang totdat je het volle licht ervan ziet. Wat zegt God hiermee tegen mij, over mijn omstandigheden? (Waarschijnlijk iets anders dan hoe het nu gaat of wat ik verwacht of ervaar) Dan wordt die tekst ineens je nieuwe waarheid. Je snapt en gelooft wat God erover tegen jou zegt. Bam! Power.

What happens in Portugal happens in Holland. :-)