Everyday.jpg

Toen ik gisteren las, dat uitgerekend op de dag van de eerste herfststorm van 2017 ik van plan ben het vliegtuig te nemen (en jawel, midden op de dag wanneer de storm de kustprovincies aandoet), was bovenstaande mijn reactie. 

Nu heb ik er geen hekel aan om te vliegen wanneer het wat beweegt in de lucht. ’Leuk’ is teveel gezegd, maar ik word niet zenuwachtig van een beetje turbulentie. Vervelender zijn de vertragingen en krioelende mensen op de luchthaven nadat geannuleerde vluchten zijn omgeboekt. 

Toch moet ik even terugkomen op mijn eerste reactie. Leuk, om in dit soort omstandigheden je reacties (je gevoelens, gedachten, uitingen) te toetsen. Pastor Prince hoorden we onlangs onderwijzen: je primaire reactie is meestal je ‘vlees’ - stop wanneer je primair reageert en bepaal wat je geestelijke reactie is! (vertaling van mij). Die vond ik interessant. 

Zeker de veel voorkomende uitdrukkingen en spreekwoorden (heb ik weer / moet mij weer overkomen / zul je altijd zien…) bevatten in het algemeen weinig geestelijke waarheid. Vlees dus. Geen probleem, geen veroordeling voor, maar kan handiger. 

Wat zou er tegen zijn jezelf te oefenen in het spreken van waarheid over je situatie? Vandaag kijk ik uit het raam, boompjes wat horizontaal over de straat? Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt, laten wij juichen en ons verheugen (Psalm 118:24). Spannende gebeurtenis voor de boeg? Hij zal mij beschermen met zijn vleugels, onder zijn wieken vind ik een toevlucht, zijn trouw is een veilig schild (Psalm 91:4). 

Voelt het wat gekunsteld om in dit soort bijbelse waarheden over jezelf te spreken? Hmm… zou dat nou precies zo’n menselijke eerste reactie kunnen zijn, die je niet per se helpt? Laat de Geest u vervullen en zing met elkaar psalmen, hymnen en liederen die de Geest u ingeeft, zegt Efeze 5:18,19. Eugene Peterson vertaalt vers 20 het zo mooi in the Message: Sing praises over everything, any excuse for a song to God the Father in the name of our Master, Jesus Christ. 

Een excuus nodig vandaag om Hem te eren? Dacht ’t niet! Mooie dag!