Een gemiddeld mens heeft tussen de 90.000 en de 140.000 haren op het hoofd. Dat verschilt met de dikte van het haar: blonde haren zijn het dunst (blondies hebben dus meer haren op hun hoofd!) en donkere haren juist veel dikker. Rossige mensen hebben in het algemeen de minste haren op hun hoofd. Een haar gaat ongeveer twee tot vijf jaar mee en valt dan uit. Per dag verliest een mens zo’n tachtig tot honderd haren. 

Veel mensen denken bij een oppervlakkige blik dat ik haargroei op het hoofd ontbeer. Niets is minder waar. Ik houd mijn (naar schatting dus rond de 100.000) haartjes alleen zeer kort. Nu ben ik me ervan bewust, dat de rekensom hierboven voor sommige mensen eenvoudiger uitvalt, ahem, voor sommigen héél eenvoudig… Mijn medeleven :)

Ik was benieuwd naar deze feitjes, immers: in de bijbel geen onbeduidende details. Jezus zegt: “Bij jullie zijn zelfs alle haren op je hoofd geteld” (Mattheus 10:30). Wat bedoelt Hij tegen zijn leerlingen te zeggen? Nog wel op een moment dat Hij ze uitstuurt in hun bediening - niet de geringste toespraak dus. Alsof je voor je mission trip door Jezus zelf wordt geïnstrueerd. 

Jezus zegt dit in één adem met een herhaald “wees niet bang” (vers 26, vers 28). Deze jongens gaan op hun eerste missionaire tocht en horen, naast een aantal heftige doorkijkjes voor de tijd dat Jezus nog op aarde is, hoe waardevol ze zijn voor de Vader. 

Gekke weetjes. Ik had me nog nooit bedacht dat het aantal haren op ons hoofd (bij de meeste mensen) dagelijks verandert. Bedacht me dit: jouw Vader is dus betrokken bij jou, niet een beetje of op afstand, maar iedere dag, heel dichtbij. Goede reden, om alle angst vandaag los te laten en Hem te volgen! 

Mooie dag!