71.jpg

Tijdens de zomerstop lees je tot 16 augustus een selectie van eerder verschenen Everydays.

Het was een heerlijk weekend. Ik mocht spreken in mijn geboortedorp. Terug naar mijn fysieke wortels. Ik heb er van genoten, net als overigens van alle goede berichten uit de verschillende locaties. 

Maandagochtend zag er even wat anders uit in ons huis. Terwijl er aan onze binnenkant wat zorg ontstond, hoorden Annemarie en ik elkaar ineens zeggen: “Nu lijkt ’t alsof ik het verkeerd gedaan heb…”  

Auw! Aanklacht. Zonder dat je daarvoor je partner nodig hebt - gewoon uit je eigen hart! Alle reden om even pas op de plaats te maken. Johannes (natuurlijk, de apostel van de liefde) helpt: En zelfs als ons hart ons aanklaagt: God is groter dan ons hart, hij weet alles. (1 Johannes 3:20)

In ons hart wonen onze gevoelens, ons denken en onze beslissingen (onze wil). Bijzonder dat Johannes hier expliciet verklaart, dat God groter is dan mijn hart. Nergens in de bijbel staat, dat God groter is dan mijn oren of mijn neus… blijkbaar heb ik het nodig om dit te horen! 

Ik (ja, ook als man!) ben buitengewoon vaardig in het “groot” maken van mijn gevoelens. Als ik daar even m’n best op doe, zouden ze maar zo de baas kunnen zijn over wat ik beleef of besluit. Vader, in Zijn grote liefde, weet dat en stelt me gerust: laat Mij nou groter zijn - Ik weet immers alles!

Uit Gods mond klinkt dat nooit dreigend. Hij weet -als geen ander!- wie ik ben in Jezus, rechtvaardig, nooit meer onderwerp van welke veroordeling ook. 

The Message vertaalt dit vers zo: dit is ook de manier om te stoppen met slopende zelf-kritiek, zelfs wanneer je denkt een punt te hebben. God is groter dan onze bezorgde harten en weet meer van ons dan we van onszelf weten.

Zo. Het wordt een mooie dag!