Everyday.jpg

Onlangs zag ik een grappige cartoon. Een aantal theologen zat bij elkaar en had de opdracht te bedenken wát de wereld zou overtuigen van het evangelie van Jezus. Was het de gebrekkige muziek in sommige van hun kerken? Neuh… Was het de manier waarop iedereen bij deze kerk gekleed gaat? Ook niet. Onze theologie dan? Nee, uiteindelijk ook niet. Het is veel simpeler…

Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn, zegt Jezus zelf in Johannes 15:35. De liefde van de gelovigen maakt het verschil. Dat uitgerekend dit nog een groeiprocesje is, hoef ik niemand in onze gemeente uit te leggen… toch? 

Een spreekwoord van de wereld helpt: wat je aandacht geeft, groeit. Door liefde te kiezen, krijgt deze de kans te groeien in je leven. Makkelijk gezegd, wanneer je blokkades voelt, juist in de omgang met mensen om je heen. Hoe dan? 

Pastor Steven Furtick beschrijft in één van zijn preken, hoe zijn relatie met zijn vader ernstig verslechterde toen deze ernstig ziek werd en het contact met iedereen in zijn omgeving leek te verbreken. Hij beschrijft gevoelens van boosheid en onmacht. ‘Wat je aandacht geeft, groeit,’ realiseerde ook hij zich op een dag, toen hij door de buurt reed waar zijn vader woonde. 

Hij besloot op dat moment een stuk papier en een pen te pakken. Hoe lastig ook, hij dwong zichzelf een goede herinnering op te schrijven voor ieder jaar dat hij zijn vader als vader kende. Stukje bij beetje, één voor één kwamen de mooie herinneringen: aan dat concert in zijn puberjaren, aan die wedstrijd die ze samen bekeken… Met iedere regel die ik schreef, groeide mijn beeld van wat mooi was zegt hij nu. 

Ik beweer niet, dat je teleurstelling en boosheid niet terecht zijn. Wel geloof ik, dat wanneer je jezelf toestaat daarop te focussen, die gevoelens de kans krijgen te groeien in je hart. Toch helpen ze jou niet - en de relatie met je broers en zussen evenmin. 

Door te zien, waarin de ander geliefd is, focus je op liefde - en krijgt die de kans te groeien. De ander gaat het merken - jij gaat het merken én de wereld gaat het zien! 

Mooie dag!