Er lijkt weinig respect over voor leerkrachten, dokters, politie, rechters, burgemeesters, bestuurders, etc. Toen ik een klein jochie was, was je onder de indruk van zulke mensen. Respect. Later begreep ik dat deze groep bijzonder was, omdat zij een publieke rol heeft.

Natuurlijk zijn er net als overal (grote) fouten gemaakt. Maar de platte doe-maar-normaal cultuur die je nu vaak merkt is absoluut niet behulpzaam. ‘Wie ben jij dan wel’ helpt niet om met z’n allen vooruit te komen of voor iedereen gezonde veilige leefomstandigheden te bevorderen.

In het Nieuwe Testament wordt er gesproken over hogere kringen, vooraanstaande burgers (Hand. 13:50) en voornaamste inwoners (Hand. 25:23).

Wat heeft de kerk eigenlijk voor dit soort mensen betekend? Ik heb bewust de dominee niet in het eerdere rijtje genoemd, want die hoort daar niet in thuis. Ja, de pastor krijgt respect binnen de kerk, maar ‘buiten’ hoort de kerk als geheel goed bekend te staan.

Zou het kunnen zijn dat de kerk soms ook mensen met publieke invloed heeft verwaarloosd? En zijn ‘de rijken’ wellicht vaak gewantrouwd? Heeft de kerk soms voorkeur voor de arme en hopeloze? Snapt ze wel dat ze een belangrijke rol heeft voor de mensen met invloed? Inclusief zondaars?

Om te beginnen heeft die groep ook Jezus nodig. En ze kunnen veel betekenen, zie je in het boek Handelingen. In Tessalonica en Berea reageerden trouwens de vrouwen (weer?) als eerste:

Velen van hen aanvaardden dan ook het geloof, evenals…vooraanstaande vrouwen. (Hand. 17:12)

Sommigen lieten zich overtuigen…evenals…een groot aantal vrouwen uit de hogere kringen. (Hand. 17:4)

Toen ik dit las, dacht ik met een glimlach: ik hoop dat door de tv-uitzendingen van Pastor Prince veel ‘Gooische vrouwen’ tot geloof gaan komen. :-)

Tot morgen!

Comment