Gisteren was ik in Amersfoort, de stad zinderde van de verwachting. Heel de stad, iedereen hoorde de afgelopen tijd over een bijzonder evenement. The Passion heeft alles te maken met wat Jezus voor de wereld heeft gedaan. 

Op scholen werd, onder meer door mensen van Jong en Vrij, verteld wat het lijdensverhaal écht inhoudt. Honderden tieners hoorden wie Jezus is! Een heel land zag en hoorde gisteravond in een indrukwekkende mega-productie Zijn verhaal, dat mensen verandert. 

Misschien herken je niet in álles van de tv-productie jouw Jezus, dat kan. Bedenk eerst maar, dat Jezus zó veelkleurig is, dat ook jij nog maar een deel van Zijn glorie ziet… Bovendien heeft Hij zoveel kanten, dat Hij mensen van veel verschillende kleuren aanspreekt. 

Zo vieren we Goede Vrijdag. De kerk wereldwijd staat vandaag stil bij Jezus’ lijden en Zijn dood aan het kruis. Hoe Hij met ons van plaats ruilde: Zijn glorie aflegde en onze dood stierf. Terwijl Hij zonder enige zonde was, werd Hij zwaarder gestraft dan de grootste misdadiger. 

Alle veroordeling, alle aanklacht die jou had kunnen raken, werd op die dag op Jezus geladen. Zodat - de plaatsruil compleet - jij nu vrij bent. 

Ik ben opnieuw onder de indruk van hoe Jezus dat bedoelde, wanneer ik het verhaal van Zijn gevangenneming lees. Niets was er tegen Hem in te brengen, maar een massa soldaten (denk aan zo’n 600 man) kwam samen met de reli-politie om Hem op te pakken. 

Wanneer duidelijk wordt dat ze Jezus moeten hebben, zegt Hij: “Als jullie mij zoeken, laat deze mensen dan gaan.” (Joh. 18:8b). 

Daar sprak Hij over jou en mij. “Neem Mij maar,” zei Jezus - zodat jij en ik voor altijd vrijuit gaan!

Dat is liefde, dat is jouw Jezus. Het is een goede vrijdag!