Everyday.jpg

Volgende week ben ik met pastor Michel in Budapest. Niet vreemd: daar zijn ze wel vaker, zou je kunnen denken - en dat klopt. Grace Home is wat je zou kunnen noemen één van onze closest friends en het is altijd goed bij pastor Sziszi en zijn team te zijn. 

Er staat deze keer echter ook een klein uitstapje op het programma. Wist je, dat één van de grootste evangelische gemeentes van Europa uitgerekend uit Hongarije komt? Faith Church is, de naam doet het al vermoeden, een telg uit de groep van kerken die in het Engels wordt aangeduid als de faith-movement. De geloofs-beweging in goed Nederlands is een stroming in de kerken die zich in de vorige eeuw onderscheidde door de overtuiging dat gezondheid en voorspoed deel uitmaken van het verlossingswerk van Jezus en zo beschikbaar zijn voor alle gelovigen. De Hongaarse geloofskerk heeft zo’n honderdduizend leden op meer dan 300 locaties, waarbij in de grote steden locaties zijn met duizenden zitplaatsen. De diensten vanuit Budapest worden elke zondag uitgezonden via het eigen landelijke tv-kanaal. 

De voorganger van één van de locaties van deze gemeente, volgt met zijn leiderschap het onderwijs van pastor Prince al enige tijd. Na de conferentie in Stuttgart in oktober kwam de uitnodiging: willen jullie eens bij ons langskomen en delen van wat jullie ontvangen hebben? 

Gisteren had ik een lang telefoongesprek met deze voorganger. “Wat verwacht je van me te horen?” was mijn vraag. Het is simpel: genade is niet ‘het volgende dingetje in de kerken’, een rage of een thema waarover we nu een poosje preken. Wanneer wij spreken, gaat het over Jezus en niet over ‘een beetje van Jezus en een beetje van mezelf’. 100% Jezus: wie Hij is en wat Hij voor ons gedaan heeft. “Met die boodschap,” zei mijn Hongaarse collega, “zijn jullie welkom.” Kijk: da’s goed nieuws. 

Nog meer goed nieuws? Gods hart gaat uit naar Europa. Hij gebruikt de kerk om mensen te bereiken met Zijn liefde - en jij maakt deel uit van die beweging. Op de plekken waar jij komt, waar jouw gemeente komt, worden levens veranderd en ontdekken mensen hun bestemming! Da’s goed nieuws! 

Mooie dag!