Gisteren heb ik de allereerste uitzending voor RTL5 van pastor Prince kunnen bekijken. Zo gaaf om dat ondertiteld te zien en te beseffen dat dit straks het land in gaat.

Nieuwsprogramma EenVandaag heeft zich ook weer gemeld. Dit wordt binnen een week opgenomen en ik verwacht dat het volgende week meteen wordt uitgezonden. Niet zo gek, want op 2 april beginnen de uitzendingen op RTL5. Over een kleine maand!  

Aanstaande zondag zullen er opnames worden gemaakt in Nijkerk, bij Jong en Vrij Amersfoort. En volgende week maandag komen ze me bij ons thuis interviewen over mijn goede vriend pastor Joseph. Ik besef me weer eens hoe bijzonder het eigenlijk is, dat die vriendschap is ontstaan.

Eén van de zorgen in het land der gelovigen is dus ‘voorspoedsprediking’. Dat is totaal niet wat centraal staat in zijn prediking. Grappig als straks duidelijk wordt dat elke uitzending eindigt met: wij geloven dat je giften toebehoren aan de kerk die je bezoekt. ;-)

De grote kracht van zijn prediking is de kern van het evangelie: God behandelt ons als Jezus. Waarom? Omdat Jezus aan het kruis behandeld werd als ons.Je kunt daar de wet niet bijhouden. De wet wijst ons op onszelf en ons tekort schieten. Maar God wijst ons op het kruis, waar al ons tekort schieten én de gevolgen daarvan door Jezus zijn gedragen.  

Díe genade wijst ons voortdurend op Jezus. En als we Hem zien, veranderen we naar Zijn beeld. De wet staat ‘die werking’ juist in de weg. Daarom kun je wet en genade niet mixen. Nu ontstaat er tenminste ook een eenduidig, goed Godsbeeld.

Sommige theologen zullen het vast ‘eenzijdig’ of ‘doorgeslagen’ noemen. Klopt. Evangelie is goed nieuws. Alléén goed.

Tot morgen!

Comment