Er zijn drie soorten ondernemers: gevers, ruilers en nemers. Gebleken is dat zij een nogal verschillende mate van succes hebben. Van de gevers is 75% succesvol, van de ruilers 40% en van de nemers maar 5%. Dergelijke verschillen worden trouwens ook zichtbaar als je deze begrippen toepast op andere gebieden, bijvoorbeeld op hoe je in je relatie staat...

Een gever is iemand die door wat hij doet, mensen iets moois wil bezorgen (ook als hij daar winst mee maakt). Hij wordt gelukkig van geven. Een ruiler lijkt ook wel te geven, maar verlangt daar uiteindelijk wel iets voor terug. Zijn ‘liefde’ is voorwaardelijk. Een nemer heeft alleen zichzelf op het oog en wil van anderen profiteren.

Geven leidt tot zegen. Het sterftecijfer onder mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor anderen is opmerkelijk lager dan onder mensen die dat niet doen. Er wordt in hun lichaam meer endorfine aangemaakt, waardoor ze gelukkiger en gezonder zijn. Bovendien gaan mensen graag met gevers om. En dan niet alleen om wat ze geven, maar om wie ze zijn.

In gevers wordt Gods hart zichtbaar. Hij is gever nummer 1. Zo maakte Hij de aarde -waar Hij enorm trots op was- en gaf die gewoon aan ons. Toen wij er een puinhoop van maakten en Hem kwijtraakten, gaf Hij Zijn Zoon om ons te redden. En alhoewel dat 2000 jaar geleden al gebeurd is, geeft Hij ons ook al eeuwen genadetijd om Zijn reddende liefde te leren kennen.

Verlang je ernaar bevrijd te worden van bekrompenheid en gierigheid? Sta God dan toe Zijn vrijgevige hart met je te delen. Mediteer op Zijn rijke liefde en ga jezelf in je hart zien als vrijgevig en vol van gevende liefde. Dan kom jij vanzelf in een uitzonderlijke categorie terecht, die van Psalm 1: ‘Alles wat hij onderneemt, gelukt.’ In Jezus ben jij verzekerd voor succes, voor de volle 100%.

Mediteer vandaag op:
Dankzij Jezus ben ik rijk en leef ik in overvloed. Ik ben een gever; gezegend om tot zegen te zijn.