In de wereld om ons heen is een diep geworteld probleem, waar je als gelovige veel mee te maken hebt: er wordt je voortdurend een gemis aangepraat. Als je bijvoorbeeld een reclame ziet, krijg je heus niet zomaar iets moois aangeboden. Je wordt er eerst van overtuigd dat je iets mist, zodat je dat ‘gat’ graag wilt vullen met de reddende aankoop.

Het is nogal ontnuchterend om te realiseren dat dit ‘gat’ ter plekke wordt gecreëerd. Wanneer je die reclame namelijk niet zou zien, zou je dat product niet eens kennen en dus ook niet missen. Als je goed oplet, ontdek je dat de hele samenleving zo in elkaar steekt: de mens creëert een probleem en werpt zichzelf op als de oplossing. Als je maar betaalt.

Wist je dat dit de oer-truc van de duivel is? Die zei niet tegen Adam en Eva: “Hé eikels, ik ga jullie verleiden en laten zondigen, zodat jullie doodgaan.” Welnee, hij verzon een list. Hij liet ze geloven dat ze iets misten. Hij creëerde een gevoel van gebrek. Dat God niet alles had gegeven. Dat Hij nog iets achterhield. En dat de reddende kennis van goed en kwaad dat gat zou opvullen.

Als je denkt dat je tekort hebt, ga je geloven dat God tekortschiet. En doordat je naar Zijn beeld gemaakt bent, ga je automatisch ook geloven dat jij zelf tekortschiet. Dit gevoel van gebrek leidt onherroepelijk tot angst. En waar angst is, kom jij klem te zitten. Angst neemt namelijk zonder overleg het stuur van je hart over, waardoor de liefde bevriest.

Ongemerkt is het evangelie dat wij geloven met dit tekort-denken besmet geraakt. Dikwijls aangereikt door preken en christelijke gewoontes, die van alles van ons vragen in plaats van ons te wijzen op wat we hebben ontvangen. Zelfs kostbare geschenken als avondmaal, aanbidding en meditatie kunnen zo gaan voelen als lege hulzen.

Gelukkig heeft dokter Jezus een passend medicijn dat zowel het gat als de niet-werkende ‘oplossing’ vakkundig verhelpt: Hij geeft Zichzelf, overvloedig. Alles wat je door anderen wordt aangereikt, zal tekort blijven schieten. Jezus niet. Zeg daarom, als je wordt overvallen door welk gevoel van gemis dan ook: “Ik mis Jezus!” En zoals altijd staat Hij dan direct voor je klaar.

Mediteer vandaag op:
Jezus woont met Zijn volheid in mijn hart. Ik ben tevreden en dankbaar, een gelukkig mens.